Puma Sneakers

2.812 resultaten — pagina 1 van 24

Reset filters
2.812 resultaten · pagina 1 van 24

Het ontstaan van het legendarische merk Puma.

Als je gaat kijken naar de bekendste sportmerken die er op de wereld zijn, dan kan je wel zeggen dat Puma zeker in dit rijtje thuis hoort. De geschiedenis van het bedrijf is ook net zo interessant als de reeks schoenen die ze aanbieden.

Het begon allemaal in het jaar 1924 toen er in Herzogenaurach een nieuw schoenbedrijf werd opgericht door de gebroeders Rudolf en Adolph Dassler. Het was pas in 1948 toen Puma voor het eerst genoemd werd. Rudolf Dassler startte het bedrijf op nadat hij en zijn broer uit elkaar waren gegaan met een flinke woordenwisseling. Tevens op dat moment richtte Adolph het merk Adidas op.

Het succes

In hetzelfde jaar lanceerde Puma zijn allereerste voetbalschoen. Het duurt niet lang voordat grote atleten het merk droegen op belangrijke evenementen. In 1952 realiseerde de middellange afstand loper Josef Barthel de allereerste Olympische gouden medaille op 1500 meter in Helsinki.

De 'formstripe' die in 1956 werd geïntroduceerd is sindsdien het trademark van het bedrijf. Naast het feit dat het geen esthetische meerwaarde had aan de schoen, gaf hij wel extra sterkte op de upper section van ieder schoen.

In de jaren zestig was er ophef rondom Puma. Vooral het jaar 1968 was belangrijk. In dit jaar hadden ze het moderne cat logo geïntroduceerd en de Olympische Spelen in Mexico kwamen eraan. Tommie Smith had op de 200 met Puma spikes goud gewonnen, het gebeurtenis rondom deze atleet zorgde destijds voor veel ophef.

 

Het verhaal 

Op het moment dat Smith zijn gouden medaille in ontvangst ging nemen deed hij, samen met zijn teamgenoot John Carlos, de black power groet in protest tegen de ongelijkheid dat op dat moment heel erg heerste in de Afrikaans-Amerikaanse cultuur. Hij liet zijn schoenen vervolgens op het het podium staan zodat iedereen het kon zien. Na dit incident werden allebei de atleten verbannen uit het Olympisch dorp. Wat destijds voor veel ophef zorgde, staat tegenwoordig als een van de belangrijkste voorbeelden voor de strijd tegen ongelijkheid.

 

Daarnaast wordt Puma veel geassocieerd met legendarische atleten, zoals tennisster Boris Becker, en voetbalster Diego Maradona. Daarnaast werd Puma ook geassocieerd met de b-boy cultuur en toen hip-hop en punk waren gearriveerd werd de formstripe van Puma op alle straten herkenbaar. Onder de skateboarders was Puma ook heel populair. Ze droegen zelfs al in de begin jaren negentig de Suedes en de Baskets, terwijl Puma nog lang niet dacht aan het maken van skate schoenen.

 

Het doel

Puma heeft altijd als doel gehad om de nieuwste technieken uit te vinden. Zo hebben ze in 1991 het Disk systeem ontworpen, een mechanisme zonder veters die wordt aangepast aan hoe de schoen zit. De Cell, die in 1996 werdt uitgebracht, is ook zo'n schoen. Het is, zo gezegd, de allereerste schoen met een foam-free midsole. Ondanks alle technische snufjes die Puma heeft toegevoegd aan de collectie zijn de echte klassieke modellen nog steeds de grootste favorieten onder de echte sneaker lovers.