Air Max Day 2020 vindt plaats op deze dag

In 2020 viert de Nike Air Max haar 33ste verjaardag en dit wordt, net als de eerdere jaren, gevierd met de welbekende Air Max Day op donderdag 26 maart. Ook dit jaar staat deze dag helemaal in het teken van de meest bekende Nike technologie. Maar dit is niet het enige Air Max feestje dat Nike dit jaar zal gaan vieren. De Nike Air Max 90 bestaat namelijk 30 jaar en dat wordt dit jaar goed gevierd op Air Max Day. 

Omdat de Air Max 90 haar 30ste verjaardag viert verwachten we dat Air Max Day 2020 in het teken zal staan van dit model. Zo gaan er al geruchten rond dat verschillende OG colorways van de Air Max 90 gaan releasen. Denk bijvoorbeeld aan de bekende ‘Infrared’ colorway.  

De geschiedenis van deze speciale dag 

In 2014 vierde Nike voor het eerst één van haar meest succesvolle modellen. In 2014 bracht Nike de Nike Air Max 1 ‘Air Max Day’ uit. Deze sneaker heeft grotendeels de looks van de OG Air Max 1 maar toch zijn er een aantal belangrijke details. Zo is de midsole niet wit gekleurd maar fluoriserend groen. Ditzelfde geldt voor de binnenkant van de tong. Op deze zelfde tong zien we ook een duidelijke referentie naar Air Max Day. Op de tong staat namelijk de cijfers ‘3.26’. Dit staat natuurlijk voor 26 maart, wat de officiële datum is van Air Max Day. 

In 2015 bracht Nike een compleet nieuwe sneaker uit met de naam Air Max Zero. Ondanks dat de schetsen van deze Air Max al gemaakt waren voor die van de Air Max 1 was de sneaker nog nooit uitgekomen. Toch bracht Nike in 2015 leven in de schetsen van Thinker Hatfield en bracht deze Nike Air Max Zero uit. 

2015 was ook het jaar dat Nike tal van events organiseerde om Air Max te vieren. Zo had Nike samen met Footshop een parcours in Praag en kon je in Johannesburg naar verschillende lezingen luisteren over de Air Max. 

Variëren met de Air Max Zero

In 2016 bracht Nike 3 verschillende HTM-sneakers uit. HTM staat voor Hiroshi Fujiwara, Thinker Hatfield en Mark Parker. De Air Max LD-Zero H is ontworpen bij Hiroshi Fujiwara, de Air Max 90 Ultra Superfly T is ontworpen door Thinker Hatfield en de Air Max Ultra M is ontworpen door Mark Parker. 

De Air Max LD-Zero H had een klassiek bovenwerk met een grote witte swoosh erop. De zool lijkt erg op die van een Air Max 2016 en heeft een Air unit over de gehele lengte. Thinker Hatfield’s sneaker was eigenlijk een Air Max 90 met een bovenwerk van het FlyKnit materiaal. Daarnaast heeft de sneaker een sok achtige constructie bij de enkel. Hierdoor was de sneaker een stuk hoger dan de original Air Max 90.

In 2017 bestond de Air Max 1 dertig jaar en dat werd ook behoorlijk gevierd. Er kwamen maar liefst 9 sneakers uit op Air Max Day. De meest opvallende was natuurlijk de Nike Air VaporMax. Deze sneaker werd gelanceerd in Parijs op het Centre Pompidou. Dit was het gebouw dat Thinker Hatfield inspireerde om de zichtbare Air unit te gebruiken. 

Ditzelfde jaar introduceerde Nike de ‘Vote Forward’ competitie die werd gewonnen door Sean Wotherspoon. Kenmerkend aan deze Air Max hybrid was natuurlijk het golvende bovenwerk gemaakt van corduroy. Met verschillende kleuren op het bovenwerk zou dit een van de meest geanticipeerde releases worden van het volgende jaar. De sneaker was een combinatie van de Air Max 1 zool en het bovenwerk van de Air Max 97. Dit is terug te zien in de kleurrijke golven op het bovenwerk. 

Sean Wotherspoon

2018 stond in het teken van de release van de Sean Wotherspoon Air Max 1/97. Samen met de Air Max 1/97 kwamen ook de Air Max 180 en Air Max 93 terug. Ook introduceerde Nike de Air Max 270 en de VaporMax Flyknit 2.0. Deze nieuwe Air Max technologie op de Air Max 270 zien we tegenwoordig regelmatig terug op verschillende sneakers. Kijk bijvoorbeeld naar de Air Jordan Mars 270 of de Nike Air Max 270 React.

In Los Angeles werd de Sean Wotherspoon Air Max 1/97 geïntroduceerd met een klassiek Volkswagen busje met de Air Max 1/97 print erop. Dit busje baande zijn weg door Los Angeles met de sneaker van het jaar in de achterbak. Hij gaf deze sneakers gratis weg aan fans en dit zorgde voor grote chaos in de straten van de City of Angels. Hierbij behoorde ook de bijpassende ‘More Air’ t-shirts in de kleuren van de sneaker. 

In 2018 bracht ‘Nike: On Air’ verschillende mensen over de hele wereld bij elkaar om een sneaker te ontwerpen. Deze designs zouden dan het jaar erna uitkomen op Air Max Day. Hier zagen we bijvoorbeeld de Air Max 1 ‘Tokyo Maze’, Nike Air Max 98 ‘La Mezcla’, Nike Air Max 97 ‘SH Kaleidoscope’, Nike Air Max 97 ‘Neon Seoul’, Nike Air Max 97 ‘London Summer of Love’ en de Nike Air VaporMax Plus Paris Works in Progress’. 

In 2019 stonden eigenlijk de 5 ‘Nike: On Air’ sneakers op de planning. Maar door onbekende redenen werd de release van deze sneakers verplaatst naar april. Voor de rest bleef Air Max Day erg rustig en waren er geen grote releases. Toch verwachten we dat Nike op Air Max Day 2020 flink gaat uitpakken. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de verjaardag van de Nike Air Max 90.  

De Nike Air Max 90

De Nike Air Max 90 is samen met de Air Max 1, Air Max 95 en Air Max 97 een van de meest bekende Air Max sneakers van Nike. Het leuke is echter dat de sneaker tot 2000 helemaal niet de Air Max 90 werd genoemd. De sneaker kwam namelijk uit met de naam Air Max of Air Max III. Sinds 2000 wordt de sneaker de Air Max 90 genoemd. Dit refereert natuurlijk naar het jaar waarin de sneaker uitkwam, 1990. 

De eerste colorway die geproduceerd in 1990 was de bekende ‘Infrared’ colorway. Met een kleurenschema van white/black/cool grey/red kwam de sneaker in 1990 alleen voor mannen uit. Door het rode vlak rondom de Air unit oogde de midsole nog groter. Dit rode gedeelte rondom de midsole past perfect bij de panels op de midfoot en het paneel op de hak. Het bovenwerk was gemaakt van synthetisch materiaal en suède.

De Nike Air Max 90 is in Nederland werd de Air Max 90 vooral populair door de heersende gabber subcultuur die opkwam in de jaren 90. Laten, toen deze subcultuur wat minder populair was, werd de Air Max 90 algemeen geaccepteerd.

Door de jaren heen zijn er onwijs veel colorways en soorten van de Nike Air Max 90 uitgekomen. Bijvoorbeeld de Air Max 90 ‘Bacon’, Air Max 90 ‘Homegrown’, Air Max 90 ‘Laser Pink’, Air Max 90 ‘Independence Day’ en de Air Max 90 ‘Hot Lime’. Wat veel mensen ook aanspreek is de prijs zodat hij voor veel mensen betaalbaar blijft. Tegenwoordig kan je een Nike Air Max 90 kopen voor 15 euro maar er zijn vaak te gekke colorways te vinden in de sale. 

Ben je benieuwd naar de opkomende en recente releases van de Air Max 90? Check dan de Sneakerjagers Releasekalender.