De geschiedenis van de adidas Stan Smith

De adidas Stan Smith is een bekend paar onder velen. De klassieke sneaker heeft al veel verschillende colorways en variaties gekend en voorlopig zullen we de sneaker nog niet uit het zicht verliezen. De sneaker begon als tennisschoen en heeft een rijke geschiedenis.

De adidas Robert Haillet

De eerste Stan Smith werd in 1965 uitgebracht onder de naam ‘adidas Robert Haillet’. Robert Haillet was in die tijd een groot tennisspeler en werd het gezicht van de adidas tennisschoen. Wat bijzonder was aan deze tennisschoen, is dat het volledig van leer was gemaakt. In die tijd was dit bij veel tennisschoenen niet het geval net als bij de sport basketball, waar de spelers in Converse Chuck Taylors speelde.

Toen in 1963 adidas met de eerste leren sneaker op het tennisveld aankwam, was dit een grote game changer voor de tenniswereld. In korte tijd werd de tennis sneaker een groot succes en zou het leer erg nuttig zijn in het voorkomen van enkel blessures. Twee jaar later werd tennisspeler Haillet aan de sneaker gekoppeld. Omdat Haillet in 1971 stopte met tenniswedstrijden, had de ‘adidas Robert Haillet’ een nieuwe naam nodig.

Stan Smith

Stan Smith was in de jaren ’70 een groot tennisspeler. De Amerikaan speelde op samen met tennisser Bob Lutz veel succesvolle doubles en het tennisduo werd gezien als grote concurrentie op het tennisveld. In 1971 won Smith zijn eerste Grand Slam in Amerika, hetzelfde jaar dat Haillet bij adidas wegging.

Stan Smith op de tennisbaan l Foto van Getty Images

Stan Smith tekende in 1973 zijn contract bij adidas. Smith had voor adidas met verschillende sneakermerken zoals Converse en Unirolay samengewerkt. Verschil met de samenwerking met adidas was dat Smith veel meer marketing mogelijkheden met adidas kreeg. Deze samenwerking werkte op deze manier voordelig voor beide partijen.

De sneaker kreeg het gezicht van Stan Smith op de tong en in 1978 kreeg de adidas ‘Robert Haillet’ pas zijn huidige naam, de ‘adidas Stan Smith‘. Het portret van Stan Smith op de tong is in de jaren niet aangepast en de iconische snor van de tennisspeler is op de laatste releases van de sneaker nog steeds te zien.

Het portret van Stan Smith op de tong van de schoen

Succesvolle sneaker

In 2012 stopte adidas met het uitbrengen van de Stan Smith. Dit kwam als een schok voor velen aangezien de sneaker in korte tijd zo’n groot succes was geworden. In 2014 bracht adidas de sneakers weer terug op de markt. Sindsdien zijn er velen colorways van de sneaker uitgebracht en heeft de schoen al veel verschillende samenwerkingen gehad.

In 2020 bracht adidas samen met ontwerper Raf Simons de ‘Adidas By Raf Simons ‘Stan Smith” uit. In ditzelfde jaar werkte ook Pharrel Williams samen met adidas en bracht zijn eigen ontwerp uit. De ‘adidas Stan Smith Pharrell BBC White‘ is een opvallend model met over de hele sneaker een diamantenprint.

De Stan Smith in samenwerking met Pharrell Williams

adidas Stan Smith Pharrell BBC White

Prijs onbekend

Naar alle aanbieders

In 2021 staan ons nog een aantal sneaker releases van de adidas Stan Smith te wachten. Zo komt adidas nog met een ‘Sharpie Pack‘ en komt er nog een collab met Mickey Mouse aan.

De adidas Stan Smith is dus een sneaker met een rijke geschiedenis. Het klassieke paartje is tegenwoordig niet meer weg te denken en voorlopig zijn we nog wel even zoet met de komende releases van dit model. Mocht je geen enkele release willen missen, download dan de Sneakerjagers app. Volg ons ook op Instagram, YouTube en Facebook om up to date te blijven over alle nieuwste sneakers.

Previous ArticleNext Article