Nike klaagt John Geiger aan

Nike heeft schoendesigner John Geiger aangeklaagd voor het volgens hun kopiëren van het onderwerp van de Nike Air Force 1. Het laatste model van Geiger’s GF-01, zou te erg lijken op het originele ontwerp van de Air Force 1 van Nike. Hiervoor is Nike een rechtszaak begonnen tegen Geiger en schoenfabrikant La La Land Production & Design.

Geiger’s GF-01 versus Air Force 1

Twee dagen voor de laatste release van de GF-01 op 28 augustus, werd John Geiger samen met sneaker producent La La Land Production & Design door Nike aangeklaagd. Volgens Nike zou John Geiger geld proberen te verdienen aan het iconische ontwerp van de Air Force 1 en zou La La Land Geiger hierbij helpen. John Geiger reageerde vrijwel direct op de aanklacht van Nike en luchtte zijn hart op social media. Volgens Geiger is het model van de GF-01 geïnspireerd door de Nike sneaker, maar is het geen namaak. Ook zou hij altijd aangegeven hebben waar zijn inspiratie vandaan kwam. Op zijn Instagram vertelt Geiger dat hij graag de strijd aangaat met Nike en op wilt komen voor de kleinere bedrijven en ontwerpers in de sneaker community.  

Trademark van Nike

Maar hoe zit dat nou eigenlijk met die trademarks van Nike? In juni 2021 kreeg Nike eindelijk patent op het Air Jordan 1 model. Na 35 jaar kreeg Nike het trademark waar zij al die tijd op gewacht hadden. Een winst voor het bedrijf, die met dit patent bedrijven aan konden klagen wanneer zij het model van de Air Jordan 1 als namaak verkochten. Sindsdien is het voor bedrijven en bootleggers verboden om de modellen zoals de Air Jordan 1 High, Low en Mid na te maken. Momenteel heeft Nike nog geen patent op het Air Force 1 model en dit maakt het hen dus ook erg lastig om Geiger voor de rechter te slepen.

Het officiële patent van Nike over de Air Jordan 1 l Foto van Sneaker Law Firm

Tweede aanklacht voor La La Land

Schoenenproducent La La Land heeft wel eerder voor hetere vuren gestaan. Zo werd het bedrijf in december 2020 ook al door Nike aangeklaagd in samenwerking met Warren Lotas. Lotas begon in 2019 met het verkopen van sneakers die verdacht veel op de Dunk Lows van Nike leken. Nog geen jaar later nadat de eerste paartjes verkocht waren, kreeg Lotas al met Nike te maken en werd hij voor de rechter gesleept samen met La La Land Design & Productions, die de sneakers fabriceerde.  Alhoewel het tussen Nike en Lotas al gesetteld is, zit La La Land Design & Production voorlopig nog met Nike in conflict betreffend de dunks. En nu dus ook met de nieuwe GF-01.

De GF-01 van John Geiger l Foto van John Geiger Co.

Naast de Instagram post van John Geiger, is er nog geen reactie gekomen vanuit La La Land betreffend de aanklacht. Waar en wanneer deze rechtszaak plaats zal vinden, is nog onbekend. Houd onze nieuwspagina in de gaten voor de nieuwste updates en volg ons natuurlijk ook op Instagram en Facebook.

Previous ArticleNext Article