Voices of Fashion: Rocky Hehakaija

Sinds 5 juni tot 15 augustus 2021 is de tentoonstelling Voices of Fashion te zien in het Centraal Museum in Utrecht. Deze tentoonstelling focust zich op Black Couture, schoonheid en verschillende stijlen. Het is een urgente expositie over de diversiteit in de modewereld. Wij van Sneakerjagers doen ook mee aan deze tentoonstelling en zijn in gesprek gegaan met prominente namen uit de Nederlandse sneaker wereld, waaronder Rocky Hehakaija.

Wie is Rocky Hehakaija?

Rocky Hehakaija hield als kind zijnde al heel erg veel van voetbal. Ze is opgegroeid in Uithoorn en kon er altijd op straat voetballen. Ze bleek hier erg goed in te zijn en heeft het geschopt tot Jong Oranje. Daarnaast verdiende ze in het straatvoetbal haar sporen en toerde samen met Edgar Davids’ Street Legends de wereld over, als eerste en enigste vrouw ooit. Door een knieblessure kon ze helaas niet meer op hoog niveau door voetballen.

“Als klein meisje droomde ik van één ding: voetballen in uitverkochte stadions”

Rocky Hehakaija

Je kan Rocky ook kennen door ‘Wie Is De Mol?’. Zij heeft dit programma in 2021 gewonnen. Ook is ze aan tafel gegaan bij RTL Late Night, doet ze een serie voor het AD ‘Fit met Arie Boomsma, heeft ze op de cover gestaan bij Harper’s Bazaar en heeft ze in de Vogue gestaan. Nu staat ze in de Voices of Fashion expositie in Utrecht!

Voices of Fashion Rocky Hehakaija Patta
Image by @rocky.hehakaija

Favela Street

Doordat Rocky niet meer zelf kon voetballen wilde zij jongeren helpen. Ze kwam in Rio de Janeiro terecht en zag voor het eerst een favela. Een favela is een wijk vol armoede en geweld. Toen de voetbal in deze wijk begon te rollen ontstond er ineens blijdschap en verbinding. Door deze ervaring creëerde Rocky Favela Street. Dit is een ontwikkelingsprogramma dat jongeren niet alleen laat ontdekken dat ze mogen dromen, maar ook dat ze een nieuwe generatie rolmodellen kunnen zijn door middel van straatvoetbal. Dit is gebaseerd op de filosofie dat als je het beste uit jezelf haalt, je een positief verschil kan maken in je community. Ze heeft haar eigen methodiek samengesteld voor het ontwikkelingsprogramma. Het is een wetenschappelijk onderbouwd en meetbaar programma dat sociale uitsluiting aanpakt met cognitieve gedragsmatige technieken, waarbij continu aandacht is voor het geloof in eigen kunnen.

Met Favela Street heeft Rocky jongeren geholpen in Rio de Janeiro, Haïti, Curaçao, Nederland en Soedan.

Rocky Hehakaija Favela Street
Image by @rocky.hehakaija

Onderscheidingen

Zoals je leest heeft Rocky nu al erg veel bereikt, maar het stopt nog niet. Zo is ze door de BBC in 2017 opgenomen in een lijst met 100 inspirerende en innovatieve vrouwen. Heeft ze de Joke Smit Aanmoedigingsprijs gewonnen in 2019. Is ze genomineerd voor de Global Thinkers Forum in 2020 in de categorie empowerment jonge vrouwen, genderdiversiteit en gelijkheid, samen met niemand minder dan Michelle Obama. Als klap op de vuurpijl is ze de eerste vrouw in de straatvoetbal versie van FIFA20.

Rocky Hehakaija Wie is de mol
Image by @rocky.hehakaija

Tot en met 15 augustus aanstaande kan je de Voices of Fashion tentoonstelling bekijken en meer te weten komen over zowel Rocky Hehakaija als veel andere sneakerhelden in het Centraal Museum in Utrecht. De tickets kun je online kopen op de website van het Centraal Museum. We kijken uit naar wat jullie van deze expositie vinden!

Wil je op de hoogte blijven van alle sneaker updates? Volg ons dan op Instagram en houd de releasekalender goed in de gaten!

Previous ArticleNext Article