10 Days of Air Max – Day 9 – Parra x Nike Air Max 1 ‘Amsterdam’ (2005)

parra x nike am1 amsterdam

Het is alweer dag 9 van de 10 Days of Air Max, maar ook vandaag hebben we het weer over een uniek paartje. We gaan het hebben over de Parra x Nike Air Max 1 ‘Amsterdam’. De sneaker werd in 2005 ontworpen door Parra maar is vandaag de dag nog steeds een holy grail in de sneakerwereld. De resell prijzen staan op duizenden euro’s voor dit unieke design. Benieuwd waarom dit is? Lees dan hier het verhaal achter de Parra x Nike Air Max 1 ‘Amsterdam’.

air max 1
Image via Pinterest

(Piet) Parra

Pieter Janssen, beter bekend als (Piet) Parra, is een Nederlandse artiest. Hij ontwerpt grafische illustraties op bijvoorbeeld affiches en flyers. Maar zijn werk gaat tegenwoordig verder en ontwerpt bijvoorbeeld ook kleding, maakt kunst en hij heeft verschillende sneaker samenwerkingen gehad. In 2010 won hij de Dutch Design Award en de Amsterdamprijs voor de Kunst voor zijn eigenzinnige stijl. Zijn werk is te herkennen aan de rode en blauwe tinten en de grafische figuren die vaak een tikkeltje ironisch zijn bedoeld.

Parra
Piet Parra
Images via Kunsthal Rotterdam

Air Max 1 ‘Amsterdam’ (2005)

Parra x Nike Air Max 1 'Amsterdam'
Image via Pinterest

Design

In 2005 mocht Parra een design ontwerpen op de Air Max 1, speciaal voor Nike’s Capitol Series. De sneaker moest Amsterdam representeren en Parra kwam met het idee om de ‘Wallen’ oftewel ‘The Red Light District’ van Amsterdam als uitgangspunt te gebruiken. Dat de sneakers hierop zijn geïnspireerd, is goed te zien door de opvallende rode tinten. Om de donkere, bruinachtige upper af te wisselen, is er gekozen voor een fel blauwe kleur op bijvoorbeeld de swooshes en veters. Deze felle blauwe kleur staat voor de lichten van de Wallen.

Parra x Nike Air Max 1 'Amsterdam'
Images via Instagram @snkrsden
Parra x Nike

Een ander opvallend detail, is dat op de heel het bekende Nike Air logo vervangen is door een speciaal ‘Amsterdam is King’ logo. Ook op de tong is het Nike logo vervangen door een kroontje. Wat ook bijzonder is, is dat Parra een speciale graphic heeft getekend voor op de inlegzool. Verder trekt de gespikkelde zool ook de aandacht een geeft de sneaker een speels effect. Tenslotte is er voor de outsole gekozen om deze in te delen in verschillende kleuren.

Air Max 1 Amsterdam
Parra x Nike Air Max 1 'Amsterdam'
Parra
Image by Gila Oortje

Release

De release voor Parra x Nike Air Max 1 ‘Amsterdam’ was zeer exclusief. Hoeveel sneakers er totaal zijn geproduceerd, is niet helemaal duidelijk doordat de paartjes niet genummerd waren. Maar er wordt geschat dat er zo’n 200 tot 250 paar zijn geproduceerd. Naast de officiële release van de AM1, was er ook een beperkt Friends-and-Family versie. Het verschil met deze versie, was dat het logo van Parra op de zijkant van de schoen werd gestikt. Er zijn slechts 24 paar sneakers van deze versie uitgebracht.

Friend and Family sneakers
Friends and Family versie met het Parra logo

Parra x Nike Air Max 1 ‘Albert Heijn’

Net zo gelimiteerd als de Friends-and-Family versie, is de Parra x Nike Air Max 1 ‘Albert Heijn’. Voor de samenwerking met Nike was Parra’s eerste idee namelijk om een schoen te ontwerpen die de bekende supermarktketen Albert Heijn representeerden. Echter, AH’s logo werd vernieuwd en hierdoor veranderde het kleurenpalet van de supermarkt. De oranje kleur kwam te vervallen waardoor Parra niet meer het design voort mocht zetten. Hierdoor zijn er van deze voorbeeldversie ook slechts 24 paartjes geproduceerd.

Parra x Nike Albert Heijn
Image via Instagram @zneekes

Dit was het verhaal achter de Parra x Nike Air Max 1 ‘Amsterdam’ uit 2005. Ben jij één van de geluksvogels die een paartje van deze unieke samenwerking heeft? Of staat deze schoen op je forever wishlist zoals bij vele andere sneakerverzamelaars? Dit was alweer dag 9 van de 10 Days of Air Max bij Sneakerjagers. Ben je benieuwd welke sneaker we voor de laatste dag hebben bewaard? Houd dan de Sneakerjagers Blog goed in de gaten. Volg ook ons Instagram-account, om niks van Air Max Day en andere nieuwe releases te missen.

Parra x Nike Air Max 1 'Amsterdam'
Image via Pinterest
Previous ArticleNext Article