Een interview met Papertoy-bedenker Erwan Chansou

Misschien heb je de twee Air Max Papertoys al gezien die speciaal gemaakt zijn voor Sneakerjagers 10 Days of Air Max, en heb je het paar zelfs al in elkaar geknutseld! Als dat niet zo is, kun je de GRATIS sjablonen hier downloaden en ze nu in elkaar zetten!

De maker van deze leuke Papertoys, Erwan Chansou, praat met ons over waar zijn passie voor sneakers begon en waarom hij besloot deze sjablonen te maken waar mensen gratis van kunnen genieten!

Dus Erwan, waar is je passie voor sneakers begonnen?

Ik denk dat het allemaal begon met mijn vader. Hij had altijd een heleboel schoenen! Als klein kind stopte ik voor winkels, wees naar een paar schoenen en zei: ‘Ik wil dezelfde schoenen als papa’. De sneakers kwamen pas later, toen ik Space Jam voor het eerst zag in ’97 of ’98. Er zit een heel specifieke scène in de film, waarin MJ het veld opkomt voor de laatste wedstrijd. In die scène is er een sterk shot van de AJXI Space Jam. Sindsdien ben ik gek op basketbal en sneakers.

De sneakers kwamen pas later, toen ik Space Jam voor het eerst zag in ’97 of ’98. Er zit een heel specifieke scène in de film, waarin MJ het veld opkomt voor de laatste wedstrijd. In die scène is er een sterk shot van de AJXI Space Jam. Sindsdien ben ik gek op basketbal en sneakers.

Hoe zit het met je interesse in grafisch ontwerp? Waar kwam dat vandaan?

Ik heb Industrieel Ontwerpen gestudeerd in de hoop ooit sneakers te kunnen ontwerpen, maar de mogelijkheden op dit gebied zijn nogal beperkt. Gaandeweg heb ik me verdiept in grafisch ontwerp, wat me bij Foot Locker heeft gebracht, maar dat is een ander verhaal.

Je werkt momenteel voor Foot Locker, hoe voelt het om je elke dag met je passie bezig te houden op de werkvloer?

Ik moet beginnen met het bedanken van mijn maat Marc, mijn vroegere manager. Hij is degene die me de kans gaf om bij Foot Locker te beginnen. In die tijd was hij hoofd van het design team. Hij was bezig met een wedstrijd voor kunstenaars om t-shirts te maken en had mijn papiertoys online gezien. Marc voegde ze toe aan zijn briefing als inspiratie. Hij nam contact met me op om me te laten weten dat mijn werk in zijn briefing werd gebruikt. Hij vroeg me of ik mee wilde doen aan de wedstrijd. Ik zei ja en stuurde hem mijn ontwerp samen met mijn cv, omdat ik op datzelfde moment op zoek was naar een stageplaats. De planeten stonden op één lijn, en het werkte gewoon!

Als het gaat om het combineren van mijn passie voor sneakers en werk zijn er natuurlijk een aantal voor- en nadelen. Het is geweldig om het hele jaar door met het product bezig te zijn. Ik vind het heerlijk om van tevoren te weten wat er uit gaat komen en welke campagnes er worden gemaakt. Ik ben me er echter terdege van bewust dat ik een beetje een purist ben, dus de uitdaging voor mij is ervoor te zorgen dat ik het product bekijk door de ogen van het doelpubliek en niet door mijn sneakerhead-ogen.

Waarom gratis Papertoys?

Goodies zijn altijd mijn ding geweest. Of het nu pins, patches, speelgoed of iets anders is, als het maar een klein verzamelobject is dat met sneakers te maken heeft: I’m into it! Ik begon met het maken van papertoys in 2013, toen er veel Jordan 5’s terugkwamen. Als student kon ik natuurlijk niet alle sneakers kopen die ik wilde. Toch gaf het maken en bouwen van de papertoys me een beter gevoel over het niet krijgen van de schoenen. Ik was echt niet de enige die zich down voelde omdat ik geen sneakers kon bemachtigen. Daarom heb ik de paperboys gratis gemaakt! Het vervangt de schoenen niet, maar het is nog altijd beter dan niets!

Je noemt jezelf ‘Gulliball’ op Instagram, waar komt die naam vandaan?

Deze naam kreeg ik van mijn basketbalteamgenoten. Ik zou je niet precies kunnen vertellen waarom, maar het is goed blijven hangen, want ik draag hem al sinds mijn 14e!

Bedankt voor het maken van een paar Air Max Papertoys voor Nike Air Max Day! Kun je wat Air Max juweeltjes in je collectie delen?

Een van de hoogtepunten uit mijn collectie moet wel de Air Max 1 Elephant uit 2017 zijn. Het is echter niet de reguliere release, maar degene die onderdeel was van een pack samen met een Air Jordan 3. Deze heeft speciale details die ik erg leuk vind (Jumpman op de buitenzool, olifantenprint op de binnenzool en veteruiteinden)!

Een andere Air Max 1 die ik erg waardeer is de Liberty of London samenwerking uit 2012. Ik denk dat het de eerste exclusieve colorway voor vrouwen was die ik ooit kocht. Bijna 10 jaar later draag ik ze nog steeds elke zomer met veel plezier.

Het laatste paar waar ik het over wil hebben is de Air Max Plus Allure Blue uit 2001. Dit paar was ook exclusief voor vrouwen. De colorway is gemaakt van een mooie zacht/lichtblauwe fade. Dit paar roept zoveel herinneringen op dat ik ze niet kan laten gaan, ook al zijn ze nu ondraagbaar.

Wat is je favoriete Air Max aller tijden?

Mijn favoriete Air Max aller tijden is de Air Max Plus Pimento aka Tiger TNs. Toen ik jonger was, zag ik veel van de oudere jongens Tuned dragen. Het model was erg populair in Frankrijk. Het waren de duurste sneakers die je in die tijd kon krijgen, wat mensen die ze droegen een “sociale status” gaf. Als je TN’s droeg, was je iemand! Dat heeft me voor altijd getekend.

Hoe zit het met je favoriete sneaker aller tijden?

Met een achtergrond in Product Design, vind ik de Presto (die ontworpen is als een t-shirt voor je voeten) gewoon logisch. Ik hou vooral van het feit dat Nike hun concept zo ver doorgedreven heeft, dat ze kledingmaten in plaats van schoenmaten hebben gebruikt. Dat gezegd hebbende, mijn persoonlijke favoriete sneaker aller tijden is de Nike Air Presto Rainbow! Ik vind het kleurverloop betoverend. Het is ook een colorway die erg warm is: het doet me denken aan de zomer en het tovert een glimlach op mijn gezicht!

Je kunt naar Erwan’s Instagram channel gaan voor meer coole sneaker graphics en content, of ga direct naar zijn website voor meer Papertoys!

En hou onze blogs in de gaten voor meer Air Max content in de Sneakerjagers 10 Days of Air Max!

Previous ArticleNext Article