Skip to content
Upcoming

Een icoon van een sneaker: De Nike SB Dunk

13 september 2018 14:05
Een icoon van een sneaker: De Nike SB Dunk

Wij Nederlanders houden van Nike, en vooral de Air Max 1 is er populair. Dit zijn natuurlijk ook iconische sneakers, maar toch is er een model dat tegenwoordig minder populair is maar zeker tot een van de grootste sneaker iconen behoord. We hebben het hier natuurlijke over de Nike Dunk, en dan in het speciaal de SB versie.

Net als de Air Force 1 is de Dunk geïntroduceerd als een basketbal schoenen. Maar de sneaker werd opgepikt door skateboarders. Deze acceptatie van de skaters was een automatisch proces, Nike had op geen manier reclame geuit richting skaters. Het voordeel van de Dunk was dat het een redelijke slanke schoen was. De huidige skateschoenen waren namelijk erg dik en groot. De dunk was dan ook een stuk slanker en zeker in het midden van de voet. In 1997 kwam Nike met een nieuwe lijn namelijk die op skateboarding gericht was, maar een Dunk SB bleef nog uit. Wel kwam er de Dunk Pro B, een dunk met een dikkere tong en vaak met materialen die steviger waren.

Nike Dunk Low Pro B ‘Griptape’ – Image by Shooto

In 2002 werd Nike SB dan ook echt geïntroduceerd en de Dunk SB was geboren. De Dunk SB was aangepast op een aantal onderdelen, zo had het een langere en dikkere tong en kreeg het de Zoom Air technologie. Vanaf dat moment is alles in een versnelling gegaan voor de Dunk SB. De sneaker werd namelijk ook gevonden door sneakerliefhebbers, er waren nu dus twee groepen die achter deze sneakers aangingen. Dit resulteerde erin dat een groep de schoenen zo netjes mogelijk liet terwijl de andere groep de sneaker helemaal kapot skaten. Waar sneakerliefhebbers honderden al dan niet duizenden euro’s voor deze sneaker betaalde, kregen teamskaters ze opgestuurd om op de skaten.

Nike SB Dunk Low X Supreme
Kapot geskate Nike SB Dunk Low X Supreme – Image by Vice

De Dunk SB heeft ook de weg vrij gemaakt voor collabs. In 2002 kwamen er twee hele bijzondere samenwerkingen namelijk met Supreme en met Zoo York. Voor de release gingen er mensen voor de winkel liggen om de sneaker te bemachtigen. Maar het moment dat het allemaal echt in opspraak kwam was met de Nike SB New York Pigeon release. Jeff Staple van Staple Design had de kans gekregen om een Dunk te ontwerpen. Hij koost voor een colorway gebaseerd op een duif, die herkenbaar zijn voor New York. Ook hier werd lagen mensen weer dagen voor de winkel, maar zonder dat er een foto van de schoen bekend was. Tijdens deze release waren er veel mensen die enkel de sneaker wilde halen voor de resell. Dit resulteerde letterlijk in rellen tijdens de release. Op de release dag moest de politie de gehele straat afzetten om orde te bewaren.

Nike SB Dunk Low ‘New York Pigeon’ – Image by Staple Design

In de volgende jaren zijn er nog veel verschillende en populaire samenwerkingen uitgekomen. Deze samenwerkingen waren niet alleen maar met skaters of skatemerken. De samenwerking met Medicon is ook uitgegroeid tot een van de meest bekende sneaker samenwerkingen. Er kan dus gesteld worden dat de Dunk SB de hedendaagse sneakerwereld deels heeft vorm gegeven.

Het skatemerk Diamond Supply heeft in 2005 een Dunk uitgebracht die bekend zou staan als de Nike Dunk SB ‘Tiffany Diamond’. De sneaker had dan ook een zwart, tiffany en zilvere colorway. Dit was een zeer unieke en herkenbare sneaker door zowel het kleur gebruikt als de gekozen materialen. Op het instagram acocunt van Nickydiamonds is nu een teaser verschenen van misschien wel een nieuwe Dunk. Hier in enkel een stuk van de hiel te zien, wel zien we weer de zwarte, tiffany en zilveren kleur. Wij zijn dan ook benieuwd naar wat dit gaat worden!

View this post on Instagram

💎

A post shared by Nick Tershay (@nickydiamonds) on