Skip to content
Upcoming

Tutorial: Custom Air Jordan 1 ‘Silver Tangerine’

16 maart 2018 16:39
Tutorial: Custom Air Jordan 1 ‘Silver Tangerine’

Het is tegenwoordig helemaal in, je eigen sneakers customizen. En het is ook leuk, want op die manier heb je een paartje dat heel uniek is en dat niemand anders heeft. Maar aangezien sneakers elke dag worden gebruikt kun je niet zomaar elke soort verf gebruiken omdat het er anders snel af gaat. De meeste mensen gebruiken voor customizen Angelus Leather Paint. Naast alleen de verf zijn er ook nog redelijk wat andere benodigdheden als je van plan bent om te gaan customizen.

In de video wordt stap voor stap uitgelegd wat je moet doen. Hierbij wil ik wel even zeggen dat ik natuurlijk geen professional ben. Hoe ik het heb gedaan in de video, is gewoon wat ik het geleerd door zelf naar veel tutorials te kijken en uitleg te lezen. En als het gaat om het ontwerp… Je kan natuurlijk zelf bepalen welke kleuren je gebruikt en hoe je dat verdeelt op de schoen.

Een vaste hand is handig voor het customizen, maar heb je dat niet, dan kan je ook tape gebruiken om delen af te plakken. Dus als het jou wat lijkt dan zou ik het zeker een keertje uitproberen. Misschien heb je nog een oud paar dat wel een make-over kan gebruiken of vind je een (wit) paar sneakers in de sale. In de tutorial video gebruik ik een compleet witte Nike Air Jordan 1, die ik in de sale heb gekocht voor €40 omdat de linkerschoen een beetje verkleurd was.

Dit blog dient een beetje als ondersteuning van de tutorial, omdat daar niet heel veel tekst in staat. Het kan zijn dat je genoeg hebt aan alleen de video maar hier nog even wat extra tekst ter ondersteuning. Als jij deze tutorial wil volgen, veel succes maar vooral veel plezier! Helemaal onderaan staan before & after foto’s.


Tutorial: Custom Air Jordan 1 ‘Silver Tangerine’

De benodigdheden:

Stap 1. Het leer voorbereiden met de Deglazer
Dit is de belangrijkste stap van het proces. Met de Deglazer kun je de fabriekslaag van de schoen afhalen zodat je de verf ruimte geeft om aan het leer te hechten. Dus neem hier goed de tijd voor, en ga liever te lang door dan te kort. Want doe je dit niet goed dan kan het zijn dat de verf niet hecht en dat die zal gaan bladderen of cracken. Vooral goed bij de randen boven de zool omdat daar vaak veel lijmresten zitten.

Stap 2. Begin met de eerste laag verf
Dit spreekt eigenlijk voor zich. Maar hierbij is het belangrijk om meerdere lagen verf aanbrengen. Er wordt aangeraden om tussen de 5-6 dunne lagen aan te brengen. Als je te dikke lagen aanbrengt zul je dat terugzien in het eindresultaat. Als je de eerste laag hebt gehad, zal die niet volledig dekken en vlekkerig zijn, maar dat hoort zo. Dus niet extra veel verf gebruiken voor de eerste laag want dan wordt het niet egaal.

Stap 3. Verf het zachte materiaal
Voor zacht materiaal zoals stof moet je de Angelus Paint mengen met de 2-Soft met verhouding van 1 op 1 (ratio 1:1). In de video heb ik het uit de losse pols gedaan. Maar wil jij zeker weten dat het niet te veel of te weinig is, dan kun je een mixpotje voor de helft vullen met verf en voor de helft met 2-Soft.

!!! Verf gemixt met de 2-Soft moet met hitte gefixeerd worden na het aanbrengen. Dit doe je door het oppervlak, na het drogen, te verhitten met een heat gun. (3-5 minuten op 150 graden) Heb je geen heat gun, kun je ook een föhn gebruiken. Alleen duurt het dan langer. !!! 

Stap 4. (Matte) Finisher + Duller
De laatste stap van het proces is de Finisher aanbrengen. Angelus Finisher wordt gebruikt na het gebruik van Angelus Leather Paint. De Finisher zorgt voor extra bescherming tegen krassen en schaafplekken. Dit hoeft niet over de verf die gemengd is met de 2-Soft! Ik mix de finisher met de Duller om het een extra matte look te geven. Te veel Duller zorgt voor cracks, dus voeg ongeveer 6-8% toe aan de Finisher (of de verf, dat kan in principe ook, maar is geen aanrader).

Heat Gun
Föhnen is dus voor de 2-Soft essentieel maar voor de verf niet. Wel kan je het gebruiken om de verf sneller te laten drogen zodat je niet steeds hoeft te wachten tussen de lagen door.


Before

After