Battle: Nike React vs. adidas Boost 1127

Voor de afgelopen 5 jaar heeft adidas Boost aan de top gestaan met zijn rubberen foam hardloop sneaker.  Het was een kwestie van tijd dat ook Nike iets ging doen met een dergelijke zool. Nu, na 5 jaar is het zover; Nike heeft de perfecte hardloop sneaker te ontwerpen. Nike heeft een aantal jaar de tijd gehad om de formule te perfectioneren, en zou zo de adidas boost kunnen verslaan. Maar wat is nou de beste hardloop sneaker? Weet Nike adidas te verslaan?

Foam rubberen zool?
De sneaker bevat een foam rubberen zool. Nu zal je wel denken, ja ach foam rubber dat is niet zo bijzonder. Toch zit er een technologie en verhaal achter het foam rubber. Het eerste foam rubber is onstaan in 1929 toen een chemicus genaamd, Eric Owen latex opklopte alsof het pannekoekenmeel was. Polymere foam rubber is gemaakt met behulp van polymeren zoals plastic en rubber.

Back in the days
De eerste keer dat er rubber foam voor een sneaker gebruik gemaakt wordt was dankzij EVA foam. EVA foam was een mengsel dat van twee polyemeren was gemaakt: ethyleen en vinylacetaat.  Dat recept is ongeveer 30 jaar gebruikt. Er wordt  nog steeds onderzoek gedaan waarmee de grondsoffen worden gecombineerd, uitgebreid en gegoten. Er zijn verschillende variaties in mengen, spuitgieten, verwammen en koelen dat het product, het rubbere schuim zal resulteren.

Voordat dat de release uitkwam van de Nike React, werd Nike’s schuim Lunarlon gemaakt van EVA foam. Lunarlon is super licht, maar heeft niet zoveel vering als de adidas boost, die gemaakt is van TPU. PU werd gebruikt in een heleboel zolen, het was gemakkelijk om te vormen en werkte goed met de zachtere EVA onderdelen. PU werd veel gebruikt voor de zolen van Nike. Maar vintage sneakerslovers weten, de zool PU zal niet lang meegaan. Met dat in gedachten, is het logisch dat sneakers merken hun meer richten op EVA, die tot kort geen minpunten had. Het belangrijkste waarvan EVA niet bijzonder goed tegenkan is schuren en compressie instellen, kortom na een verloop van tijd verliest de sneaker zijn vering.

Het is Nike dus vrij duidelijk geworden dat EVA niet meer een optie was om te gebruiken, zeker niet omdat ze adidas ook proberen te verslaan met een perfecte hardloopschoen. Dus hoe is Nike nou precies veder gegaan?

Duitse chemische fabrikant BASF ontdekte de doorbraak voor TPU, wanneer hij de micro uitgebreide versie van TPU maakt. Wanneer gepantenteerde technologie die deel uitmaakt van Nike is, is adidas eigelijk niet meer de eigenaar van de patenten.

Wat de nieuwe Nike react dus gebruikt heeft, is heel nieuw synthetisch rubber. Natuurlijk wil Nike nog niet te veel onthullen, maar wat wij wel weten is dat er nieuwe ingrediënten zijn gebruikt. De nieuwe ingrediënten zorgen ervoor dat de Nike React aanzienlijk zachter, springeriger en een extra kick geeft. De Nike React zal 30% lichter zijn dan de adidas boost. De adidas Boost is niet ontworpen voor een speciale doelgroep, Nike daarentegen is in samenwerken met hun atleten, wat inhoudt dat tijden het hele proces zij hebben gezorgd voor de formule en optimale prestatie.

De adidas Boost is qua tech niet veel veranderd in de afgelopen 5 jaar, adidas is meer onder hem mom van, wat wij in 2013 uitbrachten is nog steeds het beste wat je kunt krijgen. Misschien is dat ook wel zo, maar het is tijd voor iets nieuws en het lijkt erop dat de Nike React dat gaat worden.

Ben jij geïnteresseerd in de Nike React? Hou dan onze Releasekalender in de gaten.


Nike React

Releasedatum: 22 Februari
Prijs: €150,00
Color: Navy-Racer Blue
Stylecode: AQ0067-400
Storelist: Klik hier >>


Previous ArticleNext Article

Nike Air Max 97 komt in een clean witte colorway met koperen details 6

De Nike Air Max 97 is tegenwoordig een behoorlijk populair model van Nike geworden. Dit gestroomlijnde model heeft de laatste tijd vele nieuwe colorways gekregen en daar heeft Nike nu weer een nieuwe aan toegevoegd. Dit keer komt de Air Max 97 met interessante koperkleurige details.

De details

De Nike Air Max 97 oogt erg rustig ondanks een opvallend detail op de upper. De upper is voornamelijk voorzien van een clean witte kleur, maar er loopt één element over de sneaker die een koperen kleur heeft gekregen. De print op dit detail heeft veel weg van de schubben van een vis en hebben ook een zelfde soort glanzend effect. Dit zorgt ervoor dat de sneaker goed zal opvallen wanneer er licht op valt. Deze upper is weer geplaatst op een witte mid- en outsole die natuurlijk goed aansluiten op de upper.

Op dit moment is deze colorway van de Nike Air Max 97 al verkrijgbaar voor een prijs van €140,-. Bekijk hieronder de foto’s en check waar jij deze sneakers kan kopen.


Images by: Nike

Epic Store Breda // Top 10 Spring Sale 10

Het is weer zo ver. De zomer komt eraan, en dat betekent nieuwe kleding en sneakers. Toch is het altijd moeilijk om een paar leuke sneakers te vinden, die ook nog is in de uitverkoop zijn. Epic Store uit Breda heeft dan wel een hele aangename actie voor jou! Op dit moment is er een Spring Sale bezig die oploopt tot wel 50% korting. Dit is jouw kans om toe te slaan! Om jullie een handje te helpen hebben wij een Top 10 samengesteld. Deze onderstaande pareltjes mag je zeker niet missen. Zit er voor jou niks tussen? Check dan de website voor meer.


1. adidas Yung 1 Legend Ivy | BD7655


2. Nike Air Max 720 Black Metallic Silver | AO2924-003


3. Mizuno Wave Rider 1 | D1GA192653


4. Nike Air Max 95 Black Habanero | CD0180-001


5. Puma Cell Venom | 0369354 01


6. Nike Air Force 1 | BV0322-002


7. Mizuno Wave Rider 1 | D1GA192560


8. Fila Venom V94M | 1010255.03G


9. Nike Air Max Deluxe SE Sail | AO8284-100


10. New Balance 997D | MS997HGD


Nike M2K Tekno // Top 10 9

De Nike M2K Tekno is geïnspireerd op de Monarch franchise en heeft futuristische details. Deze sneaker past perfect binnen de Dad Shoe trend vanwege zijn bulky sole. Aangezien deze trend nog altijd in volle gang is, zie je deze sneaker ook steeds meer in het straatbeeld verschijnen. De sneaker is er in vele verschillende colorways en daarom hebben wij de allerleukste colorways hieronder in de vorm van een top 10 Nike M2K Tekno neergezet.


1. Nike M2K Tekno SE ‘Laser Fuchsia’ | AV4221-600


2. Nike M2K Tekno SE | AV4221-800


3. Nike M2K Tekno SE | CJ5842-700


4. Nike M2K Tekno Camo | CI9086-100


5. Nike M2K Tekno SP | BV0074-001


6. Nike M2K Tekno SP | AO3108-014


7. Nike M2K Tekno SP | AV4789-101


8. Nike M2K Tekno Premium ‘Black Leopard’ | CD0181-001


9. Nike M2K Tekno SP | CI9086-001


10. Nike M2K Tekno SP | AO3108-013

Uitgelichte afbeelding: 43einhalb