Behind the sneaker met: Sam van IJzendoorn van VIJZ. 956

Wij spraken met de jongen die oude sneakers opknapt en ze er weer als nieuw uit laat zien. De 21 jarige Sam oan IJzendoorn uit Tiel. Check ons gesprek met hem hieronder:

SJ: Laten we eerst even beginnen met een introductie van jou zelf! Wie ben jij, hoe oud ben je, wat houd je bezig in je vrije tijd en wat voor studie volg je?

Sam: Ik ben Sam van IJzendoorn, 21 jaar oud en ik woon in Tiel. In mijn vrije tijd (als ik die heb) ben ik bezig met het opknappen van sneakers en daarnaast ben ik bezig met de opleiding tot schoenmaker, om zelf schoenenmaker te worden.

SJ: Hoe is het eigenlijk tot stand gekomen dat je dit wilde gaan doen, het restaureren, customizen en tegenwoordig ook bespokes maken van sneakers?

Sam: Het begon ongeveer 3 jaar geleden, samen met twee vrienden hebben we wat sneaker gekocht en zijn die vervolgens gaan customizen. We gingen toen sommige paartjes repainten maar dat liep niet echt goed. Toen kwam langzaam het idee naar boven om afgetrapte sneakers op te knappen. Ik ben hier toen vooral zelf mee verder gegaan en ben opzoek gegaan hoe ik sneakers kan opknappen. Ik ben het toen heel veel gaan proberen op verschillende materialen, hoe de verf reageert op verschillende materialen en hoe ik het beste een type schade aan een sneaker kan oplossen. Naar mate de tijd en heel veel sneaker later ben ik er steeds beter in geworden en nu heb ik een eigen bedrijfje.

SJ: Als ik het goed heb ben je begonnen in huis en langzaam verder gegroeid naar een eigen studio. Wat heeft ervoor gezorgd dat het bedrijf zo snel groeide?

Sam: Voornaamste reden was social media. Door mooie foto’s te posten van mijn werk kreeg ik veel reacties en kreeg ik veel bekijks. Hierdoor ontwikkelde ik eigenlijk heel veel vraag naar mijn dienst en kreeg ik op een gegeven moment zelfs verzoeken uit het buitenland. Aan social media heb ik eigenlijk mijn succes te daken.

SJ: Had jij, voordat je begon met het restaureren van sneakers, een inspiratiebron die jou ertoe aanzetten zelf aan de slag te gaan? Zo ja, welke was dat en wat was er zo inspirerend aan die sneaker?

Sam: Ik ben altijd ook wel creatief geweest, veel met graffiti bezig geweest en had altijd wel iets om mijn creativiteit op uit te leven. Vóór ik begon met het customizen van sneakers was ik al een sneakerhead en op een gegeven moment begon het te kriebelen om mijn creativiteit te uiten op een sneaker, om zo van iets ouds iets nieuws te maken. Later kwam ik pas op het idee om afgetrapte sneaker op te knappen dat ze weer draagbaar zijn.

SJ: Volgends mij je begon met het customizen van een Asics GEL-Lyte III, was dit ook de sneaker die je ertoe aan zetten om je verder te gaan verdiepen in het customizen en restaureren van sneakers?

Sam: Durf ik niet te zeggen, het was niet per sé iets waardoor ik door ging.

SJ: In de loop van tijd kwam er steeds meer voorbijkomen vanuit  jouw eigen fb/insta accounts, was er eigenlijk een moment dat je dacht, het begint nu wel iets meer dan een “hobby” te worden?

Sam: Ongeveer een jaar geleden is het echt omgeslagen. Ik heb toen een website gebouwd en was via social media dagelijks actief. Ik kreeg toen per dag ongeveer 7 aanvragen en deze nam ik meestal ook aan. Omdat ik alles aannam was ik letterlijk dag en nacht bezig met het restaureren van sneakers. Ik merkte dat ik hierdoor minder tijd kon vrij maken voor mijn eigen creativiteit dus ben na enige tijd wat rustiger aan gaan doen. Ik heb nu sinds kort wat eigen aparatuur waar ik volledig een eigen sneaker kan maken, ik wil mij de komende tijd hier meer op gaan focussen.

De tekst gaat verder onder de foto 

SJ: Op het moment ben je volledig volgeboekt met aanvragen voor het restaureren van sneakers voor klanten. Krijg je hier en daar hulp van mensen/vrienden of doe je alles zelf?

Sam: Ik heb een tijdje hulp gehad van vrienden en familie maar ben hier na een tijdje mee gestopt. Na verloop van tijd heb ik namelijk heel veel verschillende technieken geleerd en deze zitten voornamelijk in mijn hoofd. Het uitleggen van alle technieken kost veel tijd, tijd die ik niet heb. Er werden weleens fouten gemaakt door mijn hulp troepen die ik dan later moest corrigeren. Dit kostte me uiteindelijk meer tijd dan dat de hulp gedaan had. Daarnaast werk ik met sneakers van duizenden euro’s en als daar iets mee gebeurd wordt dat afgerekend op mij en dat zal mijn reputatie schaden. Ik heb er dus voor gekozen alles solo te doen om kwaliteit te garanderen aan mijn klanten en fouten te voorkomen.  

SJ: Als je begint aan een sneaker, wat zijn de stappen die je doormaakt en wat zijn hierin de essentiële stappen die je eigenlijk altijd toepast?

Sam: Het hangt er vanaf wat er gedaan moet worden. In de meeste gevallen begin ik eerst om de materialen van de sneaker schoon te maken, vet en stofvrij. Dat zijn eigenlijk de belangrijkste stappen. Daarna werk ik vooral met verf in verschillende lagen om dit aan te brengen op het materiaal van de sneaker. Alle verf heeft ook zijn eigen eigenschap maar de ondergronden hebben die ook, hier moet je vooraf al rekening mee houden.

SJ: Ik heb een klein vermoeden maar wat is eigenlijk je meest gerestaureerde sneaker? Ik dacht zelf aan de Elephant?

Sam: Eerst was dit inderdaad de Nike Air Max 1 x Atmos “Elephant” maar tegenwoordig doe ik ook erg veel Nike Air Max 1B Safari’s en Parra x Patta “Cherrywoods”.

De tekst gaat verder onder de foto 

SJ: Ik kan het zelf goed voorstellen dat het een enorm feel good moment is als je een before en after maakt van een gerestaureerde sneaker. Hoe zie jij dit? Is elke sneaker nog een soort van overwinning of is het gebruikelijker geworden?

Sam: In het begin was dit gevoel natuurlijk fantastisch en wel wat specialer dan tegenwoordig maar dat was vooral omdat ik net was begonnen. Tegenwoordig vind ik het nog steeds erg gaaf om te zien wat ik van een sneaker gemaakt heb maar het mooiste en leukste is als je een klant enorm blij ziet met het feit dat hij zijn sneakers weer kan dragen.

De tekst gaat verder onder de foto 

SJ: Tegenwoordig ben je je uitrusting in je studio flink aan het uitbreiden, zijn er plannen in de toekomst om je klanten meer te kunnen aanbieden?

Sam: Ik ben er wel mee bezig. Sinds twee weken heb ik dus deze studio en ik denk er over na om in de toekomst een winkeltje te openen waar je bijvoorbeeld je schoenen kan laten schoonmaken. Ik heb het op het moment nog wel heel druk maar ik denk er wel veel aan. Het zit tegenwoordig wel steeds meer in mijn gedachte om dit uit te voeren maar ik denk dat ik dan toch wel naar een andere stad, zoals Utrecht of Amsterdam moet.  

De tekst gaat verder onder de foto 

SJ: Naast je nieuwe equipment heb ik ook voorbij zien komen dat je bezig bent met het maken van bespokes. Was je hier al enige tijd naar toe aan het werken?

Sam: Ik had hier al heel lang interesse in maar wist nooit waar je moest beginnen en wat de opties zijn. Ik ben toen gaan zoeken naar een opleiding om het te leren en kwam toen uit bij een opleiding waar ik dit kan leren en ben deze toen gaan volgen. Ik doe deze opleiding nu nog steeds in combinatie met mijn eigen bedrijf. Elke vrijdag heb ik les en de rest van de dagen ben ik bezig met het bedrijf.

SJ: Ik heb voorbij zien komen dat je vooral aan het expirimenteren bent met het uit elkaar halen van sneakers en ze herbouwen met nieuwe materialen of volledig opbouwen uit nieuwe materialen. Heb je al wat orders van mensen liggen die interesse hebben om een eigen bespoke te maken met jou?

De tekst gaat verder onder de foto 

Sam: Ik ben nu ongeveer 3 maanden bezig met mijn opleiding tot schoenmaker en ik merk dat ik nog veel moet leren. Ik krijg al erg veel verzoeken van mensen om een sneaker te maken maar ik kan nog niet garanderen dat alles goed past en dat de sneaker lang mee gaat. Ik wacht dus nog even met het aannemen van orders, zodat ik mijn eigen skills eerst kan verbeteren en kwaliteit kan garanderen aan mijn klanten.

De tekst gaat verder onder de foto 

SJ: Stel, je zou een sneaker mogen ontwerpen voor een sportmerk, zoals Nike, welk merk zou je dan doen en waarom dat merk?

Sam: Dan ga ik absoluut voor Nike. Nike is het merk waar het voor mij allemaal mee begon en wat ik ook het liefste draag.

SJ: Wat vindt je zelf het mooiste sneaker model wat er bestaat?

De tekst gaat verder onder de foto 

Sam: Toch wel de Air Max 1. Daar begon het ook mee, met het verzamelen en het customizen.

SJ: Is er iets aan dat model wat jij toch anders zou doen of wat je juist heel tof vindt?

Sam: De lijnen in de schoen die kloppen op de een of andere manier. Het is een vrij simpele zool maar de lijnen van de upper lopen zo perfect in elkaar over dat het echt een heel strak ontwerp is.

SJ: Heb je er weleens over na gedacht om een volledig eigen sneaker te ontwerpen en deze misschien te produceren of wat prototypes uit te brengen?

Sam: Ik heb er nog geen tijd voor gehad eigenlijk, zou er eigenlijk tijd voor vrij moeten maken maar dat gaat best lastig.

De tekst gaat verder onder de foto 

SJ: Het is bijna 2018, je bent al enige tijd bezig met jouw bedrijf VIJZ, wat zijn jouw dromen om nog te realiseren binnen Vijz en waar sta jij over 5 en over 10 jaar?

Sam: Sowieso een eigen winkel bijvoorbeeld midden in Amsterdam waar ze schoon gemaakt worden gemaakt. Een winkeltje in combinatie met een kledingzaak lijkt me ook heel vet om te hebben. Waar je bijvoorbeeld je schoenen kan afgeven dat ze opgeknapt worden en dan ook wat toepassnede kleding e.d. kan kopen.

Vinden jullie het werk van Sam ook zo ontzettend tof? Geef zijn Instagram en Facebook dan een follow én like!

Previous ArticleNext Article

Gyakusou x Nike Spring/Summer 2019 collectie 16

Na een lange samenwerking is het eindelijk zo ver. De Gyakusou lijn van Jun Takahashi samen met Nike wordt gereleased. De complete Gyakusou x Nike collectie van sneakers en kleding is al onderweg. Donderdag 28 februari zal de gehele collectie online komen via de Nike webstore.

UNDERCOVER-oprichter Jun Takahashi is al 10 jaar in samenwerking met Nike om zijn Gyakusou-lijn te produceren. De nieuwe collectie is erg breed. De collectie bestaat namelijk niet alleen uit sneakers, maar ook uit sportkleding. De sportkleding heeft een nieuw transformeer JKT effect. Een kledingstuk wat je kan transformeren naar één van je zakken. Het kledingstuk kan je namelijk zo opvouwen dat het in de zak van het kledingstuk past. Zo is het altijd makkelijk om mee te nemen, in welke situatie dan ook. De sportkleding heeft veel nieuwe details waardoor het sporten erg comfortabel wordt. De buitenkant van het jack zorgt bijvoorbeeld voor bescherming tegen wind en regen. De binnenkant van het jack heeft een zweetafvoerend Dri-Fit element.

Naast de sportkleding heeft de collectie natuurlijk ook sneakers. Dit zijn drie verschillende varianten geworden. Om te beginnen, de twee herhalingen van de Gyakusou x Nike Pegasus Turbo. Deze zijn verdeeld in twee colorways: donker groen en mosterd geel met het witte Nike logo. Andere details zijn de reflecterende effecten op de tong en rond het vetersysteem. Daarnaast heb je het afzonderlijke model van de twee. Dit is de Gyakusou x Nike Vaporfly 4%. Dit is het welbekende brei-model. Het heeft een bordeauxrode Flyknit upper. Daarnaast heeft de sneaker een groot Nike logo op de zijkant en een Gyakusou op de achterkant.

De nieuwe Gyakusou Spring/Summer 2019 collectie zal donderdag 28 februari gereleased worden op de Nike webstore.

Om op de hoogte te blijven van het laatste sneakernieuws, volg je @sneakerjagers op Instagram, bekijk je onze releasekalender, download je de Sneakerjagers app in de Apple app store of de Google Playstore en abonneer je op onze nieuwsbrief om razendsnelle updates te ontvangen in je inbox. 

Gyakusou x Nike Vaporfly 4%

Releasedatum: donderdag 28 februari
Prijs: Nog niet bekend
Colorway: Red/White/Black/Yellow
Stylecode: AV7998-600

Gyakusou x Nike Vaporfly 4%

Gyakusou x Nike Pegasus Turbo

Releasedatum: donderdag 28 februari
Prijs: Nog niet bekend
Colorway: Green/Yellow/Black
Stylecode: BQ0579-300

Gyakusou x Nike Pegasus Turbo

Gyakusou x Nike Pegasus Turbo

Releasedatum: donderdag 28 februari
Prijs: Nog niet bekend
Colorway: Yellow/Green/Black
Stylecode: BQ0579-700

Golf le Fleur* X Converse “industrial” Pack 9

Er hebben al verschillende samenwerkingen plaatsgevonden tussen Golf le Fleur en Converse. Zo zijn er eerder al sneakers uitgekomen in verschillende vrolijke kleuren, maar ook met een metallic look. Deze keer wilden Golf le Fleur en Converse de sneakers een industriële look geven. Dit is zeker gelukt!

Net zoals bij een aantal voorgaande samenwerkingen, is op deze sneaker de iconische bloem te vinden aan de zijkant van de schoen. Ook is deze bloem all-over de outsole geplaatst. in het midden van de bloem op de zijkant van de sneaker, is de herkenbare ster te zien van Converse. De sneaker komt in twee colorways, namelijk “Barely Blue/Black/Egret” en “Barely Blue/Patriot/Egret”.

Op zaterdag 23 februari komen deze sneakers uit voor een prijs van €110,-. Voor meer info check je de releasekalender!

Om op de hoogte te blijven van het laatste sneakernieuws, volg je @sneakerjagers op Instagram, bekijk je onze releasekalender, download je de Sneakerjagers app in de Apple app store of de Google Playstore en abonneer je op onze nieuwsbrief om razendsnelle updates te ontvangen in je inbox. 


CONVERSE GOLF LE FLEUR 'BARELY BLUE'
164023C

CONVERSE GOLF LE FLEUR 'PATRIOT'
164024C

Top 10 Nubikk sneakers van de Bijenkorf 28

Nubikk is nog een redelijk jong merk. Het Nederlandse schoenenmerk werd in 2012 opgericht. De naam Nubikk is afgeleid van het leersoort Nubuck. De kenmerken van Nubikk zijn dat zij de schoenen heel minimaal houden, hun kleurgebruik heel simpel is en het ontwerp van de sneakers erg clean is. Eerst kwam Nubikk met wat enkellaarzen voor dames. Niet veel later kwamen daar ook sneakers bij voor dames en heren. Het merk Nubikk werd snel een grote naam in Nederland en 3 jaar na de lancering stondt Nubikk al op de Europese kaart.

Als je op zoek bent naar minimalistische, comfortabele schoenen ben je bij Nubikk aan het juiste adres. Ze zitten heerlijk en je kan er de hele dag op lopen zonder last van je voeten te krijgen. De reden dat je geen last van je voeten krijgt is het voetbed. De herenschoenen van Nubikk zijn zo goed als overal mee te combineren door het simpele kleurgebruik. Zomers wordt er vooral gebruik gemaakt van witte/beige kleuren en ’s winters met name donkere kleuren.

Wij hebben een top 10 gemaakt van de Nubikk sneakers die verkrijgbaar zijn bij de Bijenkorf. Scroll snel naar beneden en check de top 10!

Om op de hoogte te blijven van het laatste sneakernieuws, volg je @sneakerjagers op Instagram, bekijk je onze releasekalender, download je de Sneakerjagers app in de Apple app store of de Google Playstore en abonneer je op onze nieuwsbrief om razendsnelle updates te ontvangen in je inbox.


1. Nubikk Scott sneaker – Nubuck

Prijs: €179,90
Colorway: Donkerblauw
Shop deze sneaker hier >>

Top 10 Nubikk sneakers
Top 10 Nubikk sneakers

2. Nubikk Yeye sneaker – Kalfsleer

Prijs: €169,95
Colorway: Wit
Shop deze sneaker hier >>

Top 10 Nubikk sneakers
Top 10 Nubikk sneakers

3. Nubikk Yeye sneaker – Suède

Prijs: €169,95
Colorway: Beige
Shop deze sneaker hier >>

Top 10 Nubikk sneakers
Top 10 Nubikk sneakers

4. Nubikk Yeye Maze Costa sneaker – Leer

Prijs: €179,90
Colorway: Zwart
Shop deze sneaker hier >>

Top 10 Nubikk sneakers
Top 10 Nubikk sneakers

5. Nubikk Jhay Low Gomma sneaker – Leer

Prijs: €169,95
Colorway: Zwart
Shop deze sneaker hier >>

Top 10 Nubikk sneakers
Top 10 Nubikk sneakers

6. Nubikk Jagger Aspen sneaker – Leer

Prijs: €169,90
Colorway: Zwart
Shop deze sneaker hier >>

Top 10 Nubikk sneakers
Top 10 Nubikk sneakers

7. Nubikk Jagger Classic sneaker – Nubuck

Prijs: €169,90
Colorway: Zwart
Shop deze sneaker hier >>

Top 10 Nubikk sneakers

8. Nubikk Yeye Pure sneaker Camouflage- Textiel

Prijs: €159,95
Colorway: Zwart
Shop deze sneaker hier >>

Top 10 Nubikk sneakers
Top 10 Nubikk sneakers

9. Nubikk Jagger Classic sneaker – Leer

Prijs: €179,90
Colorway: Wit
Shop deze sneaker hier >>

Top 10 Nubikk sneakers
Top 10 Nubikk sneakers

10. Nubikk Scott sneaker – Leer

Prijs: €179,90
Colorway: Grijs
Shop deze sneaker hier >>

Top 10 Nubikk sneakers
Top 10 Nubikk sneakers
Afbeeldingen: De Bijenkorf