Skip to content
Upcoming

Tom Sachs x Nike ‘General Purpose Shoes‘(GPS)

31 mei 2022 10:15
Tom Sachs x Nike ‘General Purpose Shoes‘(GPS)

Het heeft Tom Sachs en Nike tien jaar aan samenwerken gekost, en wat is het eindresultaat? Een saaie en simpele schoen. De kunstenaar en de sportgigant, die samenwerken onder het label NikeCraft, komen nu met de release van de ‘General Purpose Shoes’ (GPS).

De naam ‘General Purpose Shoes’ komt doordat het paar ontworpen is voor algemeen gebruik. Het ontwerp van de sneaker is zo simpel mogelijk gehouden, zonder toeters en bellen. Het doel is namelijk dat de schoen wordt gebruikt als een stuk gereedschap dat je ondersteunt in het dagelijks leven. Iets dat je aan doet en niet meer aan denkt, zodat jij je kan focussen op dingen doen en beter worden.

De samenwerking tussen Tom Sachs en Nike begon in mei 2012. Terwijl Sachs zijn Space Program 2.0: MARS exhibitie opende, lanceerde het duo diezelfde avond de door ruimtevaart geïnspireerde NikeCraft collectie. We beginnen bij de inspiratie voor de eerste Nikecraft collectie.

Space Program 2.0: MARS

Foto Tom Sachs Space Program

In Space Program 2.0: MARS tilde artiest Tom Sachs zijn eerdere exhibitie naar een hoger niveau met een vier-weekse missie naar de planeet Mars. De uitgebreide tentoonstelling is Sachs’ eigen interpretatie van een NASA mars missie.

Space Program 2.0: MARS is een demonstratie van alles wat er nodig is om te kunnen overleven, onderzoeken en kolonialiseren in buitenaardse gebieden. Alle aspecten van de samenleving zijn hier te vinden. Er is maaltijdservice en entertainment, maar ook landbouw en riolering.

Foto’s Tom Sachs Space Program

Het team bootste ook meerdere malen een ’take-off’ na. Daarna werd een demonstratie gegeven vande eerste stappen op Mars, het verzamelen van monsters en het fotograferen van de omgeving. Ter aanvulling van deze tentoonstelling lanceerde Tom Sachs en Nike samen de Mars NikeCraft capsule.

NikeCraft Collectie

Mars Yard shoe
Foto NikeCraft

NikeCraft werd afgetrapt met een mars capsule. Het team van Tom Sachs en het team van Nike kwamen samen om sportkleding te maken voor astronauten. Astronauten moeten zo fit zijn als een athleet. Hun dagelijkse bezigheden vereisen veel kracht en uithoudingsvermogen. Daarom moet hun uitrusting ten allen tijden werken.

Tom Sachs Tote
Foto NikeCraft

De collectie uit 2012 bestaat uit de Mars Yard Schoen, een Trench, de Marsfly Jacket en de Lightweight Tote. De kleding bevat materialen die nog nooit eerder sportkleding zijn gebruik zoals van air bags, bootzeil en een ruimtepak. De Mars Yard is tot op de de dag van vandaag nogsteeds een van Nike’s meest iconische modellen.

Transitions Collectie

March Yard
March Yard
Foto NikeCraft

In 2019, zeven jaar na de eerste collectie is Tom Sachs’ NikeCraft weer terug met de ‘transitions’ collectie. Het meest opvallende onderdeel was de Mars Yard Overshoe, met de bijnaam ‘March Yard’. Dit model is een update van de Mars Yard uit 2012, een versie die bestendig is tegen alle weersomstandigheden.

Bij het ontwerpen van de schoen is gedacht aan alles wat te maken heeft met weerbestendigheid. Zo is er gedacht aan het tegen gaan van frustraties zoals koude en natte voeten. De oplossing hiervoor is gebruik maken van Dyneema materiaal, een sterk materiaal dat wordt gebruikt in bootkabels en zeilen.

NikeCraft General Purpose Shoes

Tom Sachs GSP
Foto NikeCraft

Nu in 2022 zijn Tom Sachs en Nike weer terug voor een nieuwe sneaker. Na 10 jaar lang samenwerken aan buitenaardse collecties, werkt het duo nu aan een simpele aardse schoen. De Mars Yard schoen werd ontworpen als een stuk gereedschap voor een ruimte wetenschapper. De ‘General Purpose Shoes’ heeft dezelfde functie, maar dan voor ons aardingen. Het is ontworpen als een schoen die iedereen kan dragen.

General Purpose Shoes
General Purpose Shoes
Foto NikeCraft

Het heeft een decennia geduurd om de schoen te perfectioneren. De schoen bestaat uit een upper van een ultra-ademend knit materiaal, een microvezel kraag, donning straps en een driedelige cup sole. De eerste colorway is crème kleurig met blauwe accenten en een gum midsole. Het model zal later in meerdere colorways verschijnen. De samenkomst van techniek en materialen hebben als resultaat comfort, support en kwaliteit voor een een schappelijke prijs.

De NikeCraft ‘General Purpose Shoes’ zal vanaf 10 juni verkrijgbaar zijn bij NikeCraft.com. Hou onze releasekalender en Instagram in de gaten voor meer informatie over de release.