Skip to content
Upcoming

The Untold Story – Michael Jordan

23 maart 2023 20:00
The Untold Story – Michael Jordan

Speciaal voor Air Max Day 2023 komt Sneakerjagers met ‘The Untold Story’. In de Sneakerjagers The Untold Story community challenge vertellen we de untold stories achter Nike’s succesvolle werken en samenwerkingen. Na het verhaal van Tinker Hatfield achter de Air Max 1 ‘Big Bubble’, hebben we het vandaag over Michael Jordan. Verteld door Sneakerjagers, hier leer je meer over de basketbalspeler die de wereld van Nike op z’n kop zette.

Michael Jordan

Basketbalspeler Michael Jordan is misschien wel een van de invloedrijkste sporters der tijden. Geboren op 17 februari 1963 en opgegroeid in New York, vond Michael op jonge leeftijd al zijn passie voor de sport basketbal. In 1968 verhuisde hij naar North Carolina en ging hij naar de Emsley A. Laney High School. Michael was vanaf jongs af aan al sportief en competitief en volgde verschillende sporten op school, waaronder basketbal, honkbal en voetbal.

Beeld Getty Images

Ondanks dat Michael Jordan tegenwoordig gezien wordt als een van de beste basketballers aller tijden, mocht hij zich niet direct aansluiten bij het Varsity-team van Emsley A. Laney High School. Michael zou tijdens zijn eerste jaar met een lengte van 1.80 meter “te kort” zijn om te mogen spelen, in tegenstelling tot zijn latere teamgenoot Harvest Leroy Smith.

De teleurstelling was groot, maar dit gaf Michael alleen maar meer motivatie om nog meer te trainen. Hij sloot zich aan bij Laney’s junior varsity team en scoorde meerdere 40-points gedurende het seizoen. Na veel treinen (en een groeispurt) sloot Michael zich het jaar daarop aan bij het Varsity team van Emsley A. Laney High School.

“The key to success is failure”

In de jaren 1981 – 1984 speelde Michael voor de University of North Carolina. Ondanks dat het team grote successen boekte en Michael als freshman het winnende punt scoorde, verloor het team in 1983 het NCAA Championship. In de wijze woorden van Michael: “The key to success is failure”, werd deze tegenslag omgezet in motivatie en won het team van UNC het kampioenschap in het jaar erop.

De competitieve en soms wat eigenwijze houding van Michael Jordan heeft hem gebracht op het punt waar hij nu staat. In 1984 speelde Michael zijn eerste jaar in de NBA, het grootste basketbaltoernooi ter wereld, en speelde hij onder het rugnummer ’23’ bij de Chicago Bulls. Als Shooting Guard scoorde hij een gemiddelde van 30 points per wedstrijd, wat hem een van de beste spelers uit het team en competitie maakte.

Michael Jordan Chicago Bulls
Beeld Getty Images

Het grote succes bij de Chicago Bulls kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Na een stroef begin en meerdere verloren kampioenschappen, won het team in 1991 het eerste NBA Championship tegen de Lakers. Dit was slechts het begin en in de jaren daarop nam het team uit Chicago de ene na de andere trofee mee naar huis.

“I know fear is an obstacle for some people, but it is an illusion to me. Failure always made me try harder next time”, aldus Michael Jordan.

Air Jordan 1 High ‘Bred’ verbannen

Air Jordan 1 High 'Bred'
Beeld Nike

In 1985 brachten Nike en Michael Jordan hun eerste sneaker uit; de Air Jordan 1 High. De samenwerking tussen twee was een directe hit en het silhouet was een one-of-a-kind. Een hoge kraag, een leren bovenwerk en een strak design, iets wat nieuw was op het basketbalveld. De door Peter Moore ontworpen sneaker is tot op de dag van vandaag een all-time-favourite.

In 1984, het jaar dat Michael zijn Air Jordan 1 High debuteerde op het veld, werden de sneakers verbannen door de NBA. Het verhaal ging rond dat de sneaker in kwestie tegen de regels van de NBA inging en niet overeen kwamen met het uniformbeleid wat destijds gehanteerd werd. De NBA was zo strikt, dat iedere wedstrijd dat Michael de sneakers wel droeg, hij de NBA een bedrag van 5000 dollars moest betalen.

Michael Jordan Air Jordan 1 Banned
Beeld Getty Images/Andrew D. Bernstein

Later werd duidelijk dat het in dit verhaal over de Nike Air Ship ging, en niet over de Air Jordan 1 High. Toch was deze publiciteitsstunt een goede marketingtruc van Nike en in 1985 was Michael te zien in de ‘Bred’ colorway, de verbannen colorway. Het dragen van de verboden sneaker leidde tot meer populairiteit en de Air Jordan 1 High ‘Bred’ is tot op de dag van vandaag een van de meest iconische colorways van het welbekende silhouet.

The Untold Story

Speciaal voor Air Max Day komt Sneakerjagers met ‘The Untold Story’. In The Untold Story, een community challenge in samenwerking met Nike, vertellen we het verhaal van de ‘Big Bubble’ en Michael Jordan. Onder het motto ‘failure that lead to success’ vertellen we verhalen achter Nike’s succesvolste werken en samenwerkingen. Het zijn vaak de untold stories die men juist kan inspireren.

Evenals bij de basketbalspeler Michael Jordan, die veel tegenslagen heeft moeten verduren, ligt het behalen van succes in het leren van je fouten. Een terugkerend thema in Sneakerjagers’ The Untold Story. Van 21 tot en met 26 maart 2023 kun je via de Sneakerjagers app meer untold stories lezen.

In samenwerking met Nike geven we 3x de Nike Air Max 1 ’86 ‘Big Bubble’ weg. Lees de voorwaarden van deze challenge hier. Houd onze Instagram in de gaten en lees meer untold stories.

Vergeet ook niet de Sneakerjagers app te downloaden en blijf op de hoogte van The Untold Story community challenge.