Skip to content
Newsfeed

Nike bereikt schikking in handelsmerkzaak tegen BAPE

30 april 2024 11:33
Nike bereikt schikking in handelsmerkzaak tegen BAPE

Op maandag 29 april 2024 kwamen Nike en het Japanse streetwear-merk BAPE, ook wel bekend als A Bathing Ape, tot een akkoord in hun langlopende rechtszaak over merkinbreuk. De schikking betekent het einde van het juridisch gevecht over de populaire sneakers van BAPE, die vaak duidelijk geïnspireerd zijn op bekende Nike-modellen.

Nike had BAPE aangeklaagd wegens het langdurig kopiëren van diverse iconische silhouetten. Van de Air Force 1 tot aan de Dunk Low, en zelfs de Air Jordan 1 Low en High, leken volgens Nike te zijn nagemaakt door BAPE.

Het juridische geschil begon op 25 januari 2023, maar de kwestie of Nike actie zou ondernemen tegen het Japanse merk speelde al enkele jaren.

Nike BAPE
Beelden U.S. District Court

Vooral het Bape Sta-silhouet lijkt verdacht veel op de Nike Air Force 1 en werd voor het eerst uitgebracht in 2000. Nike nam pas in 2023 juridische stappen tegen BAPE, naar verluidt vanwege een gesprek dat in 2009 plaatsvond tussen beide merken. Destijds leek het erop dat BAPE de Bape Sta herontwierp om de gelijkenis met de Air Force 1 te verminderen.

Maar in 2021 bracht BAPE weer de originele Bape Sta uit, waardoor Nike zich genoodzaakt zag om actie te ondernemen. Ze beweren dat BAPE sindsdien “aanzienlijk heeft bijgedragen aan de omvang en reikwijdte van de inbreuk”, aldus Nike.

Uitkomst rechtszaak

Nu, in april 2024, heeft Nike bekendgemaakt dat BAPE heeft ingestemd om zijn Bape Sta Mid, Court Sta en Court Sta High sneakers stop te zetten, en de ontwerpen van de Bape Sta en Sk8 Sta aan te passen. Deze uitkomst is niet verrassend gezien de trend van schikkingen in vergelijkbare rechtszaken, waarbij de kleinere merken vaak instemmen met aanpassingen aan hun ontwerpen.

BAPE heeft nog geen commentaar gegeven, maar we zijn wel benieuwd hoe ze de aanpassingen aan hun sneakers gaan doorvoeren. Blijf op de hoogte door regelmatig de Sneakerjagers nieuwspagina te checken.