Skip to content
Editorial

Het verhaal achter de Air Jordan 4 ‘Bred Reimagined’

16 februari 2024 06:55
Het verhaal achter de Air Jordan 4 ‘Bred Reimagined’

Op 17 februari 2024, de verjaardag van Michael Jordan, dropt de Air Jordan 4 ‘Bred Reimagined’. De ‘Bred’ is misschien wel een van de meest iconische colorways die ooit op de Jordan is verschenen. De colorway combineert de kleuren van basketbalteam de Chicago Bulls, het team waar Michael Jordan voor speelde tijdens de introductie van de Jordan lijn.

Ruim veertig jaar nadat Michael bij Nike tekende, maakt de ‘Bred’ colorway zijn comeback – dit keer op de Air Jordan 4.

‘Bred’ colorway

Het is het jaar 1985; Michael Jordan zit in zijn rookie jaar bij de Chicago Bulls en speelt de sterren van de hemel. Als een van de jongste spelers van het veld hengelt Jordan een deal met Nike binnen – een samenwerking die jaren later gekroond zou worden tot een van de succesvolste collabs in de sportwereld.

Beeld Getty Images/Andrew D. Bernstein
Beeld Getty Images/Andrew D. Bernstein

De eerste sneaker die voortkwam uit deze samenwerking, was de Air Jordan 1 High. Het model verscheen in 1985 voor het eerst in de colorway ‘Bred’, een variant die de kleuren zwart en rood, de kleuren van het Chicago Bulls tenue, combineerde. Het paar arriveerde in een zwarte upper gekleed in rode overlays.

De ‘banned’ Jordan

Een kleur dat ontbrak op de sneaker, was de kleur wit – iets wat volgens de NBA een must was voor de basketbalschoenen die tijdens de competitie gedragen werden. De sneaker in kwestie ging tegen de regels van de competitie in en kwam niet overeen met het uniformbeleid wat destijds gehanteerd werd.

De NBA was zo strikt, dat iedere wedstrijd dat Michael de sneakers wel droeg, hij de NBA een bedrag van 5000 dollars moest betalen.

Air Jordan 1 Banned
Beeld Nike

Dit hield Michael niet tegen. Wedstrijd na wedstrijd verscheen de basketballer in de sneaker, alwetend dat hij fikse boetes kon verwachten. De Air Jordan 1 High ‘Bred’ kreeg de bijnaam ‘banned’, een bijnaam die zo’n veertig jaar later nog altijd gelinkt wordt aan de rood met zwarte colorway. Later werd duidelijk dat het in dit verhaal om de Nike Air Ship ging, de voorganger van de Air Jordan 1 High.

Toch was deze publiciteitsstunt een goede marketingtruc van Nike. Het rebelse imago van de sneaker droeg bij aan de populariteit van de Air Jordan 1 High ‘Bred’, een colorway die tot op de dag van vandaag nog altijd een van de meest iconische colorways is.

Air Jordan 4 ‘Bred Reimagined’ l FV5029-006

Nu zien we de ‘Bred’ colorway verschijnen op de Air Jordan 4. In tegenstelling tot de Air Jordan 4 ‘Bred’ die in 2019 verscheen, komt de ‘Bred Reimagined’ met een upper van nubuckleer. In tegenstelling tot de meshpanelen op de klassieke Air Jordan 4’s, komt dit paar met een volledig leren bovenwerk.

Air Jordan 4 'Bred Reimagined'
Foto’s Sneakerjagers
Air Jordan 4 'Bred Reimagined'

De sneaker heeft grijze en rode details. Op de hiel is het Nike Air logo geplaatst in een lichtgrijze kleur. De middenzool komt met lichtgrijze elementen die mooi afsteken bij de rode buitenzool. Op de tong zien we het rode Jumpman logo. Op de hiel is een vergrote tag geplaatst, gemaakt van rubber.

Air Jordan 4 'Bred Reimagined'
Air Jordan 4 'Bred Reimagined'

De sneaker viert het 35-jarig jubileum van de Air Jordan 4. Het paar doet denken aan het oorspronkelijke paar dat in ’89 verscheen. De ‘Reimagined’ serie staat bekend om hun unieke retake van klassieke colorways en deze release is daar een goed voorbeeld van. De sneaker arriveert in full-family sizing.

Air Jordan 4 'Bred Reimagined'
Air Jordan 4 'Bred Reimagined'

Where to cop?

De Air Jordan 4 ‘Bred Reimagined’ dropt op zaterdag 17 februari 2024, tevens de verjaardag van Michael Jordan. De sneaker arriveert in reguliere, GS, PS en TD-sizing. Het paar dropt bij diverse retailers om stip 09:00 uur. Bekijk de volledige lijst met retailers hiernaast.

De sneaker is daarnaast ook in diverse raffles te verkrijgen. De raffles bij de retailers in de Sneakerjagers releasekalender zijn al open. Schrijf je snel in! Ook hier dropt de sneaker op 17 februari 2024 om stipt 09:00 uur.

Geïnteresseerd in meer releases van 2024? Bekijk dan de Sneakerjagers releasekalender en blijf up-to-date van de laatste drops.