Skip to content
Sustainability

Duurzaamheid bij Nike: een grondige check

28 april 2023 20:21
Duurzaamheid bij Nike: een grondige check

In de wereld van vandaag is duurzaamheid een belangrijke kwestie – alwel niet de belangrijkste kwestie. Veel bedrijven streven naar milieuvriendelijker en vooral sociaal verantwoordelijkere manier van werken en zo ook Nike. Het bedrijf is uitgegroeid tot een van de grootste sportartikelenfabrikanten ter wereld en zet zich op verschillende manieren in voor duurzaamheid. Aangezien de maand april in het teken staat van Earth Month, nemen we vandaag een kijkje naar het onderwerp duurzaamheid bij Nike.

Nike en duurzaamheid

Nike is een merk dat bijna iedereen kent en is een van de grootste sneaker- en sportkledingmerken ter wereld. Een groot bedrijf runnen zoals Nike komt ook met veel verantwoordelijkheden. Hoe zorg je voor je weknemers, de gemeenschappen waarin het bedrijf actief is en boven al; hoe zorg je voor het milieu?

Voor Nike is het naleven van deze concepten een belangrijk onderdeel van het ethos van het bedrijf. Vandaag nemen we de verschillende manieren waarop Nike zich inzet voor het milieu en alles daaromheen onder de loep.

Nike Nachhaltigkeit

Nike: Duurzaamheid en doelstellingen

Nike heeft zijn duurzaamheidsdoelstellingen in 2020 geactualiseerd en gepubliceerd. Het bedrijf heeft zich ten doel gesteld om tegen 2025 op verschillende gebieden vooruitgang te boeken op het gebied van duurzaamheid. Wij hebben de belangrijkste duurzaamheidsdoelen op een rijtje gezet:

CO2-neutraliteit

Nike heeft zich ten doel gesteld haar eigen activiteiten en toeleveringsketen tegen 2025 CO2-neutraal te maken.

Circulaire economie

Nike wil voor 2025 stoppen met het storten van afval en in plaats daarvan al het afval hergebruiken door middel van recycling of verbranding met energieterugwinning. Om dit doel te bereiken heeft Nike de initiatieven Nike Next Nature, Nike Grind en Nike Refurbished gelanceerd – maar daarover dadelijk meer.

Nike Nachhaltigkeit

Watermanagement

Het Swoosh Brand streeft ernaar het waterverbruik in zijn toeleveringsketens tegen 2025 met 30% te verminderen.

Eerlijkheid en rechtvaardigheid

Nike wil zijn toeleveringsketen tegen 2025 eerlijker maken en ervoor zorgen dat alle werknemers eerlijk worden behandeld. Dit houdt onder meer in: een eerlijk loon en vooral veilige werkomstandigheden.

Duurzame materialen

Het gebruik van duurzame materialen: Nike heeft zich ten doel gesteld om tegen 2025 minstens 50% van gebruikte materialen uit duurzame bronnen te putten.

Nike Nachhaltigkeit

Nike legt zijn duurzaamheidsdoelstellingen vast in een korte video. Bekijk de video hieronder en leer meer over de manier waarop het merk te werk gaat.

De duurzaamheidsprogramma’s van Nike

Om deze duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken, heeft Nike een aantal programma’s gelanceerd. Wij stellen deze kort aan je voor:

Nike Circular Innovation

Het Circular Innovation programma richt zich op de ontwikkeling van producten en materialen die kunnen worden (her)gebruikt in een circulaire economie. Nike werkt aan het ontwerpen van producten die duurzaam zijn en aan het einde van hun levensduur hergebruikt of gerecycled kunnen worden.

Nike Move to Zero

Waarschijnlijk een van de bekendste initiatieven van Nike: ‘Move to Zero’. Dit programma van het merk richt zich op het milieu-impact van de fashionindustrie. Het doel is, zoals de naam al doet vermoeden, om CO2-neutraal te worden. Het bedrijf heeft het doel gesteld om tegen 2025 volledig CO2-neutraal te werken. Klinkt misschien onrealistisch, maar dit is wat Nike hierover zegt:

“We willen de CO2-uitstoot en het afval tot nul reduceren en zullen dan nieuwe doelen stellen. Ons motto is ‘Bloom Over Doom’. We willen ons voortbestaan en dat van onze mooie blauwe planeet verzekeren met aanhoudend optimisme, gedurfde innovatie en collectieve actie.”

Nike Nachhaltigkeit

Nike-stukken die deel uitmaken van het Move To Zero-initiatief kun je herkennen aan het teken dat je rechtsboven in de foto’s ziet. De sneakers verschillen bijvoorbeeld nauwelijks van ‘conventionele’ sneakers en zien er bijna exact hetzelfde uit:

Nike Air Force 1

Bijvoorbeeld deze Air Force 1 hier: Het ontwerp bestaat voor minstens 20% uit gerecycled materiaal. Als je de woorden ‘Nike Sunburst’ of de naam ‘Next Nature’ (NN) ziet, betekent dit dat de sneaker een stap dichter bij zero waste is.

Nike Dunk Low

Ook bij deze Nike Dunk Low zou je kunnen denken dat het een standaard Dunk is, maar ook dit silhouet is gemaakt van minstens 20% gerecycled materiaal – beter dan niets, toch?

Nike Nachhaltigkeit
Nike Nachhaltigkeit

Nike ‘Reuse-A-Shoe’

Als aanvulling op Nike’s Circular Design, biedt het merk ook het volgende programma aan: Reuse-A-Shoe. Hier kun je je gebruikte sportschoenen en kleding inleveren bij Nike en worden ze gerecycled of gedoneerd.

Nike Nachhaltigkeit

Je geeft je gebruikte spullen af bij Nike en dan beslissen zij wat wordt gerecycled en wat wordt schoongemaakt en vervolgens wordt gedoneerd. In beide gevallen helpt het bedrijf de belasting van stortplaatsen te verminderen.

De meeste Nike-winkels accepteren sneakers van alle merken. Wat echter niet wordt ingenomen, zijn sandalen, geklede schoenen, laarzen of schoenen met metalen onderdelen (bijvoorbeeld schoenplaatjes of spikes). Geselecteerde winkels accepteren ook sporttops en -broeken van uiteenlopende merken. Je kunt de deelnemende winkels en meer informatie direct bekijken via de button:

Nike Grind

Het ‘Nike Grind’ programma recyclet restmaterialen van de productie van Nike schoenen en kleding en gebruikt deze om nieuwe producten te maken, zoals sportbroekjes of zelfs nieuwe sneakers. We hebben hier een paar voorbeelden voor je geselecteerd.

Er zijn diverse sneakers die met Nike Grind gemaakt zijn, die enorm hard gegaan zijn. Een goed voorbeeld hiervan is de sneaker in samenwerking met zangeres Billie Eilish, die besloot de sneakers deels met Nike Grind te maken en veganistische materialen te gebruiken. Met als resultaat:

Billie Eilish x Nike Air Force 1 High ’07 // Billie Eilish x Nike Air Force 1 Low

Nike Nachhaltigkeit
Nike Nachhaltigkeit

De sneakers die Billie al heeft gereleased zijn allemaal gemaakt van 8% Nike Grind. Dit werd bevestigd door Nike zelf.

=245881

=362624

De sneakers gemaakt met Nike Grind hebben meestal een gespikkelde look. Goede voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld de volgende sneakers die onlangs zijn gedropt:

Nike Air Max Terrascape 97

Nike Nachhaltigkeit
Nike Nachhaltigkeit

De Terrascape is gemaakt van minstens 20% gerecycled materiaal. Het duurzame schuim in de tussenzool en het rubber op de buitenzool is gemaakt van Nike Grind, wat niet alleen duurzaam is, maar de sneaker ook een unieke look geeft.

Nike Juniper Trail 2

Nike Nachhaltigkeit
Nike Nachhaltigkeit

De Nike Juniper Trail 2 wordt ook geleverd met een Nike Grind zool, zoals je hierboven kunt zien. De hardloopschoen wordt geleverd met een duurzaam bovenwerk en een robuuste tractie aan de onderkant.

Wil je meer lezen over Nike Grind? Klik dan op de buttons hieronder en bekijk het verhaal op de website van Nike.

Nike vs. duurzaamheid

Nike heeft de afgelopen jaren aanzienlijke inspanningen geleverd om duurzamer te worden – dat blijkt alleen al uit alle initiatieven die we hebben opgesomd.

Er is echter ook kritiek op Nike op het gebied van duurzaamheid, met name wat betreft de arbeidsomstandigheden in de toeleveringsketen. Nike is in het verleden bekritiseerd vanwege de omstandigheden op de werkvloer en mensenrechtenschendingen in de toeleveringsketen. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren echter actie ondernomen om deze problemen aan te pakken en de arbeidsomstandigheden in zijn toeleveringsketen te verbeteren.

In het algemeen kan worden gezegd dat Nike goede vooruitgang heeft geboekt bij de integratie van duurzaamheid in zijn bedrijf, maar dat er nog ruimte voor verbetering is. Het is echter positief om te zien dat het bedrijf zich bewust is van zijn verantwoordelijkheid voor het milieu en de mensen en stappen onderneemt om zijn bedrijf duurzamer te maken.

Wat vind jij van de duurzaamheid initiatieven bij Nike? Laat het ons weten op Instagram!