Skip to content
Sustainability

Deze sustainable sneakers zijn ideaal voor Earth Day 2023

21 april 2023 09:33
Deze sustainable sneakers zijn ideaal voor Earth Day 2023

Op zaterdag 22 april 2023 is het Earth Day. Tijdens dit jaarlijkse event wordt er aandacht gevestigd op de planeet en hoe we de aarde het beste kunnen beschermen. Lees hier meer over het belang van de feestdag en welke sustainable sneakers je tijdens Earth Day verantwoord kunt scoren.

Earth Day geschiedenis

Earth Day, ook wel bekend als de ‘Dag van de aarde’, is een event dat jaarlijks op 22 april plaats vindt. De dag werd in 1970 in het leven geroepen naar aanleiding van de bestseller Silent Spring van Rachel Carson uit 1962. Het boek van de Amerikaanse schrijfster bracht aandacht naar milieuproblemen en de vervuiling van de natuur.

Earth Day geschiedenis
Beeld Earth Day

Rachel Carson was biologe en was een van de eerste schrijfsters die zich hard maakte voor milieuproblemen. Naast Silent Spring schreef ze ook de boeken The Sea Around Us, The Sense of Wonder en Under the Sea Wind. De boeken van Carson brachten aandacht naar het wereldwijde milieuprobleem en in 1970 werd Earth Day geïntroduceerd.

Senator Gaylord Nelson, de jongste senator uit Wisconsin, maakte zich al lange tijd zorgen over het verslechterende milieu in de Verenigde Staten. In 1969 was hij getuige van de olieramp in Santa Barbara en vond dat hij in moest grijpen. Hij organiseerde gastcolleges op universiteiten om zo meer bewustzijn te creëren bij jongeren. Hier werd er gekozen voor de datum 22 april.

Earth Day 2023

Nu, zo’n 50 jaren later, wordt Earth Day nog altijd gevierd op dezelfde datum. Het milieuprobleem is tegenwoordig relevanter dan ooit. Steeds meer organisaties, brands en bedrijven merken dat er hoge nood is aan nieuwe oplossingen. Ook in de sneakerwereld wordt er tegenwoordig steeds meer aandacht gevestigd op duurzaamheid.

Tijdens Earth Day worden er wereldwijd online en op locatie diverse evenementen georganiseerd. Studenten wereldwijd kunnen meedoen met diverse gastcolleges en online evenementen. De organisatie van Earth Day geeft live talks en informeert over de manieren waarop individuen zoals jij en ik zich kunnen bezighouden met het milieu.

Via de organisatie kunnen scholen kits krijgen waarmee ze hun studenten kunnen informeren over Earth Day. Het thema van Earth Day 2023 is ‘Invest in our planet’. Hiermee roept de organisatie iedereen aan om een steentje bij te dragen aan het verbeteren van de aarde.

Earth Day Quiz

Daarnaast is er de welbekende Earth Day Quiz. Elk jaar kun je via website van Earth Day je kennis over de aarde testen. In deze quiz komen er allerlei vragen voorbij over de natuur, duurzaamheid en schone energie. Ook kun je in een quiz bekijken hoe jij persoonlijk kunt helpen bij het verbeteren van het milieuprobleem.

Met de verschillende vragenlijsten wil de organisatie de kijker uitdagen en informeren over het milieuprobleem. Kies jouw favoriete thema en test jouw kennis over uiteenlopende onderwerpen!

Google Earth Day
Google Earth Day 2013

Naast de quiz van Earth Day, heeft zoekmachine Google ook zijn eigen quiz. Op Earth Day zelf, kun je klikken op het Google logo en meedoen met een kleine quiz. De quiz verschilt per jaar, maar stelt grappige en korte vragen waarin je kunt bekijken wat voor dier jij bent.

Sustainable sneakers

Nike Move To Zero
Beeld Nike

In de sneakerwereld zijn ook steeds meer merken bezig met duurzaamheid. Initiatieven van Nike, adidas en New Balance komen met innovatieve manieren om het productieproces van sneakers te verduurzamen. Nike heeft het ‘Move To Zero’ project, waarin het merk zich focust op het recyclen van materialen.

Nike Air Max 90 Terrascape 'Wheat Gold'

DQ3987-700 · Prijs vanaf €92,-

Naar alle aanbieders

Nike Air Force 1 '07 Next Nature 'Mica Green'

DN1430-107 · Prijs vanaf €82,-

Naar alle aanbieders

Het merk adidas werkt al jaren samen met milieuorganisatie Parley. De sneakers en kleding items die in samenwerking met Parley ontworpen zijn, zijn gemaakt van gerecyclede plastic garen. Modellen als de Ultraboost, NMD_R1 en de 4DFWD hebben een duurzaam productieproces en zijn gemaakt met gerecyclede materialen.

adidas UltraBoost Uncaged Parley 'White'

EH1173 · Prijs vanaf €73,-

Naar alle aanbieders

adidas Nizza Parley

GX6980 · Prijs vanaf €138,-

Naar alle aanbieders

Het Franse merk VEJA is misschien wel het meest bekende merk wanneer het gaat over duurzame sneakers. De modellen van VEJA zijn gemaakt van veganistisch leer. De sneakers gebruiken daarnaast ook katoen uit Brazilië en Portugal die met respect voor milieu en boer verkregen zijn.

Veja V-10

Prijs onbekend

Naar alle aanbieders

Marni x Veja V-10 Leather 'Masala'

Prijs onbekend

Naar alle aanbieders

Bekijk de duurzame sneakers onder het kopje ‘Sustainable’ op de Sneakerjagers website.

Earth Day FAQ

Hieronder beantwoorden we de meest gestelde vragen over Earth Day. Mocht je na de FAQ nog vragen hebben, stel ze dan via ons Sneakerjagers Instagram account.

Op welke dag wordt Earth Day gevierd?

Earth Day, ook wel bekend als de ‘Dag van de Aarde’, wordt jaarlijks op 22 april gevierd.

Wanneer werd Earth Day voor het eerst gehouden?

Earth Day wordt sinds 1970 jaarlijks op 22 april gehouden. De dag werd naar aanleiding van het boek ‘Silent Spring’ van Rachel Carson uit 1962 geïntroduceerd.

Wat wordt er gevierd tijdens Earth Day?

De internationale feestdag Earth Day vestigt aandacht op de natuur. De dag creëert bewustzijn bij jongeren wereldwijd en helpt hen bij het maken van duurzame en milieubewuste keuzes.

Waar kan ik de Earth Day Quiz vinden?

Tijdens Earth Day kun je meedoen met de Earth Day Quiz op de website van de organisatie. Test je kennis over de aarde en leer meer over verschillende manieren waarop jij je leefstijl kunt verduurzamen. Ook komt Google tijdens deze dag met zijn eigen Earth Day quiz. Klik op het Google logo om mee te doen.

Wat is het thema van Earth Day 2023?

Het thema van Earth Day in 2023 is ‘Invest in our Planet’. Met dit thema wil de organisatie men informeren over de diverse manieren waarop je als individu iets kunt doen voor de aarde. Bekijk de website van de organisatie en leer meer over de bijzondere dag.

Hoe vier jij de komende Earth Day? Laat het ons weten via ons Sneakerjagers Instagram account.