Skip to content
Editorial

De wereld van resell – Interview met Outsole en OG Kicks 

19 maart 2022 12:00
De wereld van resell – Interview met Outsole en OG Kicks 
Notice: Wij ontvangen een commissie wanneer je iets koopt via deze link. Dit heeft geen invloed op de prijs die je betaalt.

De wereld van sneakers wordt tegenwoordig gedomineerd door resellers en resell platformen. Exclusieve sneakers staan na hun release binnen mum van tijd op resell platforms als StockX of eBay. Wai van OG Kicks Europlug en Frank Klerks van Outsole hebben beide een resell platform en vertellen hoe het resellen van exclusieve sneakers in zijn werk gaat.

Even voorstellen

In dit item spreken we met Wai, hij is de oprichter van OG Kicks Europlug (@ogkicks.europlug) wat zo’n 20 duizend volgers op Instagram heeft. OG Kicks is dé plek voor alle exclusieve releases en hyped sneakers. Zo zijn er op het platform voornamelijk Air Jordan 1’s, Yeezy’s en Dunks te vinden.

Ook spreken we met Frank Klerks, oprichter van Outsole. Zo’n zeven jaar geleden richtte Frank Outsole op. Sindsdien is het platform uitgegroeid tot de Europese marktleider in het verkopen van Nike Air Max 1’s. In tegenstelling tot OG Kicks, specialiseert Outsole zich in het verkopen van classic colorways en vintage modellen. Hierbij ligt de focus voornamelijk op de Air Max 1.

OG Kicks

Beide resell platformen zijn nog geen 10 jaar oud. “Ik ben sinds 2013 of 2014 al bezig met OG Kicks”, vertelt Wai. “Dit begon voornamelijk vanuit mijn passie. Later ontdekte ik dat je met het doorverkopen van sneakers geld kon verdienen. Dit is toen begonnen via Marktplaats en eBay.”

Momenteel is OG Kicks voornamelijk actief via Instagram. “Ik merkte dat het verkopen via Instagram erg snel ging”, vertelt Wai. Via een dm wordt een sneaker verkocht en ook is het leggen van contact via Instagram erg gemakkelijk. “Ik begon met het posten van sneaker gerelateerde foto’s op mijn account en kreeg al snel een berichtje uit het buitenland of ik partijen sneakers wilde inkopen”, vertelt Wai. “Zo is dit gaan rollen.”

Outsole

Frank begon in 2015 met Outsole, maar was voor het oprichten van het platform al druk bezig met het verzamelen en verkopen van sneakers. “Op de middelbare school begon mijn liefde voor de Nike Air Max 1”, aldus Frank. “Op 18-jarige leeftijd had ik een van de grootste Air Max 1 verzamelingen van Nederland.”

Outsole Resell

Hier kwam de resell kant van sneakers om het hoekje kijken: “Ik merkte dat ik gevoel had voor het handelen in sneakers”, vertelt Frank. “Wanneer ik een sneaker doorverkocht en er een beetje winst op maakte, kon ik hier vervolgens mijn volgende paartje van scoren en zo mijn verzameling bekostigen.” Met Outsole geeft hij verzamelaars zoals hijzelf een plek om sneakers te kopen en verkopen.

Ondanks dat Frank en Wai beide een resell platform hebben, verschillen hun bedrijven en doelgroepen erg van elkaar. Zo specialiseert Wai met OG Kicks zich voornamelijk in het resellen van hyped sneakers en is Frank juist meer gespecialiseerd in het verkopen van oudere sneakers.

Volg de hype

Het aanbod van OG Kicks bestaat voornamelijk uit hyped releases. Denk hierbij aan recente Air Jordan 1 releases of Nike Dunks. “De populariteit van sneakers is in de afgelopen twee jaren enorm gegroeid”, vertelt Wai. “Waar vroeger alleen sneakerheads of liefhebbers exclusieve sneakers hadden, is tegenwoordig iedereen wel bekend met een Yeezy of Jordan”.

Ook is de cultuur om sneakers heen in de afgelopen jaren geswitcht. “Vroeger moest je campen voor een exclusieve sneaker, nu is alles naar online verplaatst”, vertelt Wai. Deze switch maakte het voor Wai dan ook makkelijker om aan zijn sneakers te komen. “Eerst mocht ik van geluk spreken wanneer ik met veel moeite twee exclusieve sneakers kon vangen. Nu kan ik met een paar telefoontjes al een deal sluiten. Dat is eigenlijk best bizar.”

OG Kicks resell

Wai koopt en verkoopt exclusieve sneakers in grote aantallen. “Ik koop de sneakers in grote partijen in en verkoop deze vervolgens via OG Kicks”, vertelt hij. Met wie hij handelt, is ook voor hem soms een raadsel. “Ik ken deze kopers niet persoonlijk. Op een gegeven moment kom je in contact met mensen uit de online resell wereld en kom je zo aan je grote aantallen sneakers.”

De ingekochte sneakers zet Wai vervolgens op het Instagram account OG Kicks. “De geïnteresseerden kunnen een DM sturen met de betreffende sneaker en hun maat”, vertelt Wai. “Per model en maat heb ik een vaste prijs. Via Paypal kan de sneaker vervolgens afgerekend worden en kan het paartje verstuurd of opgehaald worden.”

OG’s voor verzamelaars

Bij Outsole gaat het resellen van sneakers op een geheel andere manier. “We woorden doorgaans niet gezien als resell platform”, vertelt Frank. “Outsole is eerder een schakel in het kopen en verkopen van tweedehands sneakers voor verzamelaars. De helft van ons aanbod is nieuw, de andere helft is gedragen. Er zitten ook vintage sneakers tussen die niet draagbaar zijn.” Het aanbod van Outsole verschilt dan ook erg met dat van OG Kicks.

Outsole Resell

Waar de grote resellers van tegenwoordig enorme aantallen in sneakers binnenhalen, zijn de paartjes bij Outsole erg exclusief. “Van de meeste sneakers zijn er maar één of twee paartjes beschikbaar, daarvan verkeren de condities dan weer in een verschillende staat. We hebben letterlijk meer dan 1000 verschillende sneakers. Dit is niet te vergelijken met resell platforms op bijvoorbeeld Instagram”, aldus Frank.

Het verkopen van sneakers bij Outsole begint met het inkopen van de sneaker, dit gebeurt via een formulier op de website of andere communicatiekanalen. Hierbij worden er een aantal vragen over het betreffende model gesteld en wordt de staat van de sneaker bekeken. “De onverkoopbare sneakers vallen er tijdens dit proces al uit. De sneakers die op onze site komen zijn dan ook geschikt voor verzamelaars en liefhebbers.”

Verkoop voor en door particulieren

De sneakers van Outsole komen niet in bulk binnen. Deze worden van particulieren gekocht en later ook weer aan particulieren verkocht. Standaard prijzen voor inkoop en verkoop zijn er niet. “We hebben uiteraard wel een marge nodig om Outsole draaiende te houden”, aldus Frank.

“Je kunt het verkopen van sneakers op Outsole het beste vergelijken met het verkopen van auto’s”, vertelt Frank. “Voor velen is het teveel gedoe om particulier te verkopen, maar ook is het niet altijd betrouwbaar om van particulieren te kopen. Wij bieden je de zekerheid en proberen dat met de beste service te doen.”

Outsole Resell

Dat blijft een uitdaging, zo blijkt. Ondanks dat iedere sneaker uitgebreid gefotografeerd wordt en details worden beschreven, kopen sommigen een sneaker zonder te kijken. “We vragen je tijdens het afrekenen nogmaals de conditie en foto’s te controleren. Toch gebeurt het nog wel eens dat men verbaasd is dat een sneaker gedragen is.” De prijzen staan vast en onderhandelen is niet mogelijk. Het gekochte paartje wordt vervolgens verstuurd of kan worden opgehaald in Apeldoorn.

Visie op de resell wereld van sneakers

Ondanks dat OG Kicks en Outsole beide actief zijn in de resell van sneakers, zijn ze moeilijk met elkaar te vergelijken. Beide bedrijven hebben een compleet andere werkwijze en delen een andere visie. Wai snapt dat de werkwijze van OG Kicks soms wat ethische vragen oproept.

“Ik snap dat er vraagtekens zijn bij het resellen van sneakers. Maar dit gebeurt altijd”, vertelt Wai. “Mensen worden altijd wel creatief wanneer er geld aan te verdienen is.” Wai omschrijft het resellen van sneakers als een “haat-liefde relatie”.

OG Kicks

Hierbij botst de passie voor sneakers soms met de resell kant ervan. Hoe zijn contacten en partners aan de grote aantallen sneakers komen, weet hij niet. “Ik houd mij hier niet zo mee bezig, zolang de sneakers legit zijn”, vertelt Wai. “Bots en resellers zullen er altijd zijn in de sneaker scene.”

Outsole deelt niet dezelfde werkwijze als OG Kicks en kan dan ook moeilijk meepraten over de manier waarop verschillende online resell platformen hun sneakers verkrijgen. Toch ziet ook Frank dat de resell wereld van sneakers een switch heeft gemaakt.

Frank: “De sneaker resell industrie is in de afgelopen jaren enorm erg veranderd. Vroeger werd ik raar aangekeken toen ik de Air Max 1 Elephant Atmos voor €180 kocht omdat dit 40 euro duurder was dan de verkoopprijs”, vertelt hij. “Die prijzen zijn nu ondenkbaar.”

Outsole Resell

Zo wordt de Air Max 1 ‘Elephant Atmos’ momenteel voor €1.299 aangeboden bij Outsole. Ook de Patta x Nike Air Max 1 ‘Chlorophyll’ en de ‘Lucky Green’ gaan voor dit soort prijzen over de toonbank. Dit lijken misschien bizarre geldbedragen, maar volgens Frank leggen echte liefhebbers dit geld wel neer voor een dergelijk paartje. “Sterker nog, volgend jaar zijn ze waarschijnlijk weer in waarde gestegen”.

De toekomst visies

Frank en Wai zien de toekomst van hun bedrijven rooskleurig in. Wai heeft grootse plannen met OG Kicks en is momenteel druk bezig met het maken van een website. “We willen het kopen van sneakers makkelijker maken via een webshop. Hierbij wordt ik als tussenschakel weggehaald”, vertelt Wai.

Ook is het zijn droom om in de komende vijf jaar een fysieke winkel in Nederland of het buitenland te openen. “Ik hoop dat we zo kunnen doorgroeien en over een aantal jaar een eigen vestiging kunnen openen. Dat is wel de ambitie.”

Frank is vrij nuchter over de toekomst: “Eigenlijk heeft Outsole niet echt toekomstplannen”, vertelt hij lachend. “Wat we nu doen werkt goed en vinden we leuk om te doen. Zo lang dit blijft, gaan we zo door en zien we wat de toekomst brengt.”

Outsole Resell

Wel verwacht Frank dat de Air Max 1, die dit jaar zijn 35th Aniversary viert, meer aandacht krijgt in 2022. “Misschien brengt dat meer mensen naar onze site. Maar misschien ook niet, we zijn daar niet zo mee bezig”.