Skip to content
Sneaker FAQ

De ultieme vegan sneakers FAQ

9 april 2023 19:53
De ultieme vegan sneakers FAQ

Steeds meer mensen gaan over op een vegan lifestyle en het aanbod van veganistische alternatieven is de laatste jaren enorm verbeterd. Veganisme is een levensstijl gebaseerd op het afzien van dierlijke producten. Naast voeding kan veganisme zich ook uiten in het vermijden van dierlijke producten, denk hierbij aan leer.

De vraag naar vegan sneakers is daarom ook erg toegenomen. Voor veel mensen is het belangrijk dat er geen dieren hoeven te lijden voor hun kleding of sneakers. In dit artikel beantwoorden we de meest gestelde vragen over veganistische sneakers.

De wereld van de vegan sneakers is nog maar net begonnen

Er zijn steeds meer merken die zich richten op veganistische productie en zoeken naar nieuwe manieren om het assortiment nog verder uit te breiden. Fabrikanten zijn altijd op zoek naar alternatieve grondstoffen en mogelijkheden. Steeds meer merken hechten veel belang aan een eerlijke en duurzame productie en dit uit zich in steeds meer vegan sneakers.

Omdat dit vaak meer inspanningen en hogere kosten met zich meebrengt, zijn sommige duurzame veganistische modellen op de markt dan ook vaak iets duurder dan niet vegan sneakers.

Kwaliteit heeft zijn prijs

Als je bij het kopen van schoenen op je ecologische voetafdruk wilt letten, moet je dus verwachten dat je wat dieper in de buidel moet tasten. Er zijn echter verschillende soorten veganistische sneakers met verschillende prijsklassen.

Het onderwerp vegan sneakers is op het eerste gezicht niet zo gemakkelijk te vatten. Er zijn een paar punten waar je rekening mee moet houden als je veganistische sneakers koopt. Voor een beter overzicht, hebben we hier de belangrijkste vragen over veganistische sneakers beantwoord.

Welke sneakers dragen veganisten?

Veganisten dragen schoenen die geen dierlijke materialen bevatten. Wie besluit om niet alleen een veganistisch dieet te volgen, maar in het dagelijks leven ook geen producten op dierlijke basis te consumeren, beperkt zijn keuze tot synthetische of plantaardige materialen.

Vaak kun je het verschil op het eerste gezicht niet zien. Daarom dragen veganisten ook sneakers die qua uiterlijk niet verschillen van andere, maar wel gemaakt zijn van diervriendelijke materialen. Veel veganisten hechten ook belang aan duurzame, milieuvriendelijke productie, waarbij uiteraard een fundamenteel onderscheid moet worden gemaakt tussen de termen.

illustration Sneaker
Wanneer is een sneaker vegan?

Sneakers kunnen veganistisch worden genoemd wanneer deze zijn gemaakt zonder het gebruik van dierlijke materialen. Niet-veganistische materialen zijn bijvoorbeeld verschillende soorten leer, wol of zijde. Veganistische materialen zijn meestal synthetisch geproduceerd.

Veel gebruikte materialen zijn bijvoorbeeld kunstleer, rubber, plastic of katoen. Plantaardige materialen zoals hennep, hout en kurk zijn ook veganistische materialen. Wil een schoen volledig veganistisch zijn, dan moeten ook de zool, de lijm en alle andere details zonder dierlijke bestanddelen zijn gemaakt.

De term ‘veganistisch’ betekent dus niet automatisch dat de sneaker ook milieuvriendelijk of onder eerlijke arbeidsomstandigheden is geproduceerd. Hoewel er sommige merken zijn die er zorg voor dragen om sneakers te produceren die zowel duurzaam als veganistisch en van hoge kwaliteit zijn, kan dit niet automatisch worden aangenomen.

Hoe weet je of sneakers veganistisch zijn?

De beste manier om te zien of sneakers veganistisch zijn, is als ze een veganistische certificering hebben. Sommige merken labelen veganistische producten met het PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) logo, wat verzekert dat er geen dierlijke materialen in zitten.

Om er zeker van te zijn dat schoenen veganistisch zijn, is het ook nuttig om je eigen onderzoek te doen. Kijk bijvoorbeeld naar de materiaalspecificaties van de betreffende schoen en raadpleeg ook informatie over de fabrikant. De kans om veganistische opties te vinden is meestal groter bij fabrikanten die hun ethische normen baseren op duurzaamheid en dierenrechten.

Niet alle vegan schoenen worden door de fabrikant als zodanig geëtiketteerd, dus het is belangrijk om jezelf te informeren over de samenstelling en productie.

Welke sneaker merken zijn vegan?

De meeste populaire sneaker merken zijn niet uitsluitend veganistisch. Steeds meer merken bieden echter vegan alternatieven aan en breiden hun assortiment regelmatig uit. De grote merken zoals Nike, PUMA, adidas en New Balance bieden ook veganistische of grotendeels veganistische producten aan.

Er zijn ook merken die zich specialiseren in vegan sneakers. Veel van deze merken besteden ook aandacht aan duurzame en eerlijke productie. Bijvoorbeeld het Franse merk Veja, dat schoenen produceert van biologisch geteelde materialen zoals gerecycled polyester, natuurlijk rubber en biologisch katoen. De schoenen met de kenmerkende V aan de zijkant hebben de afgelopen jaren de markt veroverd en zijn nu erg populair en staan bekend om hun milieu- en diervriendelijke productie.

Een ander merk waar je veganistische sneakers kunt vinden is Saucony. Het Amerikaanse merk heeft enkele producten in het assortiment die gemaakt zijn van synthetische materialen en dus veganistisch zijn. Op de website van Saucony kun je altijd lezen welke materialen in het product zijn gebruikt. Andere relevante merken in de scene zijn Matt & Nat, Womsh en Ethletic.

Zijn alle Veja sneakers vegan?

Nee, niet alle modellen van het label zijn veganistisch. Afzonderlijke collecties bevatten dierlijke materialen zoals suède. Veel schoenen in het assortiment zijn echter gemaakt van biologisch katoen, gerecycled polyester, natuurlijk rubber en andere synthetische materialen.

Veja richt zich op veganistisch, duurzaam schoeisel en werkt voortdurend aan technieken om het veganistische assortiment te verbeteren en uit te breiden. Wij hebben een ruime selectie van verschillende Veja-modellen en vertellen je waar je ze kunt kopen. Om er zeker van te zijn dat de schoen veganistisch is, moet je altijd de productbeschrijving controleren.

Veja Schuhe vegan
Asphaltgold
Veja Sneaker
Asphaltgold
Zijn er vegan sneakers van Reebok?

Ja, het merk Reebok biedt verschillende veganistische sneakers aan. De Classic Leather Vegan is het populairste veganistische model van het merk. Maar ook de Club C Revenge Vegan en de Nano 9 Vegan zijn populair bij mensen die dierenwelzijn belangrijk vinden bij het kiezen van hun schoenen.

De schoenen zijn gemaakt van synthetische materialen. Volgens Reebok hebben ze dezelfde kwaliteit en prestaties als de niet-veganistische versies. Bij Reebok kun je de veganistische versies gemakkelijk herkennen omdat ze het woord “vegan” in hun naam hebben.

vegane Sneaker von Reebok
Welke Nike sneaker is vegan?

Ook Nike gaat mee met de trend en biedt verschillende veganistische opties. Voor de Nike Flyknit collectie wordt een speciale naaitechniek gebruikt die minder afval oplevert dan conventionele methoden. Veel modellen uit de collectie zijn veganistisch en duurzamer dankzij het productieproces.

Er zijn nog veel meer schoenmodellen in het assortiment die geen dierlijke producten bevatten. Nike is in 2018 ook overgestapt op lijmen zonder dierlijke ingrediënten. Enkele veganistische modellen van het merk zijn: Nike Air Max 270 React ENG, Nike Air Max 2090, Nike Air Max 90 LTR, Nike Air Max 95 Essential, Nike React Infinity Run Flyknit. Ook hier moet altijd de productbeschrijving worden geraadpleegd om erachter te komen of de schoen daadwerkelijk veganistisch is. 

Nike WMNS Air Max 270 React ENG 'Burgundy Ash'

CK2595-600 · Prijs vanaf €104,-

Naar alle aanbieders

Nike Air Max 2090 'White'

BV9977-100 · Prijs vanaf €88,-

Naar alle aanbieders
Zijn Air Force 1 sneakers vegan?

Nee, niet alle Air Force modellen zijn veganistisch. De klassieke Air Force 1 is bijvoorbeeld gemaakt van minstens 50% echt leer. Nike heeft zijn assortiment echter sterk uitgebreid en er zijn enkele Air Force 1 silhouetten die van veganistisch materiaal zijn gemaakt.

De Nike Air Force 1 Shadow is gemaakt van synthetisch leer en textiel en is verkrijgbaar in veel kleurstellingen. De Nike Air Force 1 React is gemaakt van synthetische materialen en is ook verkrijgbaar in verschillende kleurstellingen. Zoals gezegd betekent een veganistische materiaalsamenstelling niet automatisch dat de schoenen ook op een milieuvriendelijke en duurzame manier zijn geproduceerd en een controle van alle gebruikte ingrediënten is essentieel om zeker te zijn.

 

Nike Air Force 1 Shadow 'White'

CI0919-100 · Prijs vanaf €68,-

Naar alle aanbieders

Nike Air Force 1 React

DM0573-002 · Prijs vanaf €91,-

Naar alle aanbieders
Zijn de sneakers uit de Billie Eilish en Nike collectie veganistisch?

Ja, Billie Eilish heeft al verschillende sneakers uitgebracht in samenwerking met Nike, die allemaal gemaakt zijn van proefdiervrije materialen. Dit geldt zowel voor de Nike Air Jordan 1 KO, de Air Force 1 High als de Nike Air Jordan 15. Voor de Air Force 1 Low liet de zangeres, die zelf veganistisch leeft, weten dat de voorkeur uitgaat naar ecologische materialen. Daarnaast is de sneaker gemaakt van 18 procent gerecycled materiaal.

Billie Eilish x Nike Air Force 1 'White'

DZ3674-100 · Prijs vanaf €62,-

Naar alle aanbieders

Het onderwerp vegan sneakers is zeer uitgebreid en er is veel om rekening mee te houden. In het algemeen moet je altijd zelf de materialen controleren als je 100% zeker wilt zijn. Houd er daarnaast ook rekening mee dat veganistische sneakers niet hetzelfde zijn als duurzame sneakers.

In elk geval zijn vegan sneakers iets wat iedereen kan dragen. Op het eerste gezicht is meestal niet te zien welke modellen veganistisch zijn en er is een breed scala aan modellen en kleuren. Aangenomen mag worden dat het aanbod in de komende jaren nog zal toenemen.