Skip to content
Sneaker FAQ

De ultieme adidas NMD FAQ

7 mei 2023 18:43
De ultieme adidas NMD FAQ

Of je nu een doorgewinterde sneakerhead bent of net begint met het verzamelen van sneakers, de adidas NMD is een naam die je vast wel eens hebt gehoord. Dit revolutionaire model heeft de sneakerwereld namelijk razendsnel veroverd sinds de release in 2015. Sindsdien heeft bij sneakerfans over de hele wereld ook een vaste plek veroverd in de schoenencollectie.

Vandaag gaan we dieper in op de geschiedenis van de adidas NMD en beantwoorden we de meest gestelde vragen over dit iconische model. Dus wil je graag alles weten van de oorsprong tot de verschillende colorways en materialen? Lees dan snel verder, want wij hebben alles wat je moet weten op een rijtje gezet!

De geschiedenis van de adidas NMD

Terwijl de adidas NMD de sneakerscene dus in sneltreinvaart veroverde, kwam dit niet zomaar uit de lucht vallen. Verschillende momenten en strategische zetten gingen aan het succes vooraf.

Daarvoor gaan we eerst terug naar 2014, een jaar voor de release. In dit jaar kaapte adidas de drie ontwerpers Marc Dolce, Denis Dekovic en Mark Miner weg bij Nike. Het merk van de iconische Swoosh klaagde ze vervolgens voor 10 miljoen dollar aan. Zij waren er namelijk van overtuigd dat het trio handelsgeheimen had gestolen en hun niet-concurrentiebeding had geschonden.

Een ander belangrijk moment was het begin van het partnerschap met Kanye West in begin 2015. Dit was een belangrijke stap om de aanwezigheid van het merk op de Amerikaanse markt te vergroten. Maar ook om lifestyle en sportkleding verder samen te voegen. De eerste sneaker uit de samenwerking was de Yeezy Boost 750, wat al gauw een van de meest gehypte adidas items werd. En Ye, die ook al bij de Ultraboost ‘Triple White’ voor een extreme hype wist te zorgen, zou opnieuw zijn vermogen tonen om het merk vooruit te helpen, ditmaal met de NMD.

Ultraboost 'Triple White'
adidas

9 december 2015

Op 9 december 2015 hield adidas Originals een evenement in New York om de NMD te presenteren aan pers en retailers. Hierbij waren zelfs beroemdheden als A$AP Ferg, G-Eazy en Theophilus London aanwezig. Twee dagen later lanceerde de schoen ook voor het grote publiek, voor 170 dollar.

Het design van de NMD bestaat uit retro-invloeden die verwijzen naar ontwerpelementen uit de jaren 80 zoals de Micro Pacer, de Rising Star en de Boston Super. Verder wist het merk dit samen te vatten in een gedurfde combinatie van vormen, hoeken en materialen. Hiermee slaagde adidas erin de kenmerken en details van klassieke sneakers te combineren met een moderner, dynamischer silhouet.

adidas NMD R1 ‘OG’

Terwijl de focus van de Ultra Boost lag op het bieden van de beste hardloopschoen ter wereld, richtte de adidas NMD zich op het bieden van een lifestyle sneaker voor elk moment. Vanaf de release werd de NMD R1 ‘OG’ in de Core Black colorway direct een hit. Op zijn hoogtepunt werd de sneaker zelfs voor 1000 dollar verkocht, vijf keer meer dan de retailwaarde!

Over de hele wereld zagen sneakerwinkels fans urenlang in de rij staan, alleen maar om een kans te maken op een standaard NMD colorway. Al werden de rijen voor het grootste gedeelte onder controle gehouden, moesten sommige retailers de drops annuleren vanwege te fanatieke, ongeduldige sneakerfans en gevaarlijke situaties. Situaties als deze hebben uiteindelijk bijgedragen aan de invoering van raffles en ticketmodellen.

adidas NMD R1 'Core Black' or 'OG'

De ondergang van de NMD

In 2017 werd adidas Orginals het op één na grootste schoenenmerk in Noord-Amerika en haalde Jordan Brand daarbij in.

Toch bleef het succes van de NMD niet voor eeuwig. adidas focuste namelijk te veel op de NMD en nauwelijks op het creëren van nieuwe producten, partnerschappen en technologie. Naast de toegenomen verzadiging had dit ook een trickle-down effect op andere modellen zoals de Stan Smith en Superstar. Bovendien zou de afhankelijkheid van één product onhoudbaar worden door veranderende culturele smaken en sterkere concurrentie van Nike.

Alles hierboven zorgde ervoor dat het momentum dat adidas had gegeneerd in 2018 wegvaagde, en de hype opnieuw richting Nike ging. Tegenwoordig kun je de meeste NMD’s dan ook gewoon weer tegen retailwaarde in de winkel scoren.

Onlangs heeft adidas toch weer gesprekken over de gehypte sneakers weten te stimuleren, mede dankzij merkpartner Pharrell Williams. Pharrell was al eerder van groot belang, namelijk bij de introductie van de NMD Human Race (HU) in 2016. Dit succes maakte hem de perfecte collaborateur bij het debuut van de adidas NMD S1 (‘Sneaker 1’) in 2022, die uiteindelijk binnen enkele minuten was uitverkocht.

adidas NMD S1 ('Sneaker 1')

Al is het onwaarschijnlijk dat de NMD ooit zijn oude glorie zal terugkrijgen, zal de tijd slechts leren. Voor een product dat zo succesvol is geweest, blijft er namelijk altijd de mogelijkheid voor een sterke comeback.

Iconische NMD releases

De adidas NMD heeft in de loop der tijd dus zijn ups en downs gehad. Maar één ding is zeker, sinds de introductie in 2015 zijn er meerdere iconische releases geweest. Welke dat zijn, bespreken we hieronder!

adidas NMD R1 Overkill Firestarter

adidas NMD R1 Overkill Firestarter
StockX

Het ontwerp van de adidas NMD R1 Overkill Firestarter was een aantrekkelijke combinatie van een minimalistische esthetiek en opvallende accenten. Zo biedt het houtskool Primeknit bovenwerk een slanke en stijlvolle look, terwijl de slip-on constructie de traditionele vetersluiting vervangt door een vereenvoudigde knevelsluiting toepassing. Verder staat de schoen op een witte Boost-middenzool voor demping. Het ontwerp wordt afgemaakt door oranje accenten op de treklipjes en buitenzool die zorgen voor een vurig contrast.

adidas NMD R1 Overkill Firestarter

Prijs onbekend

Naar alle aanbieders

A Bathing Ape x adidas NMD

A Bathing Ape x adidas NMD
StockX

In 2016 werkten het Japanse merk A Bathing Ape (BAPE) en adidas samen aan de A Bathing Ape x adidas NMD R1 ‘Olive’ en ‘Black’. De Olive colorway werd uiteindelijk een van de zeldzaamste NMD R1 ooit. Het design van deze sneaker beschikt over BAPE’s iconische camouflage ontwerp over het bovenwerk, gecombineerd met de Three Stripes van adidas op de zijpanelen in het wit. Daarnaast heeft het groene en zwarte inzetstukken, een witte Boost tussenzool en zwarte buitenzool.

Adidas NMD_R1 Bul - Veelkleurig

BA7326 · Prijs vanaf €250,-

Naar alle aanbieders

adidas Pharrell NMD HU China Pack Happy (Gold)

Pharrell Williams HU China Pack Happy (Gold)
StockX

Het feit dat deze specifieke sneaker beperkt was tot slechts 300 paar en exclusief verkrijgbaar was in China, maakte het al gauw tot een van de meest gewilde en exclusieve NMD sneaker. De adidas Pharrell NMD HU China Pack Happy (Gold) is geïnspireerd op het dualistische principe van Yin en Yang. Zo wordt een beige en wit Primeknit bovenwerk versierd met ‘HAPPY’ op de rechterschoen en Chinese karakters op de linkerschoen. Dit wordt geaccentueerd met een metallic gouden middenvoet kooi. Tot slot wordt de witte Boost tussenzool verstevigd met een goud gespikkelde semitransparante buitenzool.

adidas X Pharrell Williams Hu Holi NMD

Prijs onbekend

Naar alle aanbieders

adidas NMD R1 Friends and Family Pitch Black

adidas NMD R1 Friends and Family Pitch Black
StockX

Om de introductie van kleuropties voor de Boost tussenzool te vieren, introduceerde adidas in 2016 de NMD R1 Friends and Family Pitch Black editie. En opnieuw met een zeer beperkte oplage, namelijk slechts 500 paar. Het ontwerp van deze sneaker sluit volledig aan bij de Pitch Black naam. Het bevat een zwarte bovenkant, bijpassende TPU pluggen en een zwarte Boost tussenzool en buitenzool.

Adidas NMD_R1

S80489 · Prijs vanaf €518,-

Naar alle aanbieders

adidas NMD R1 Nice Kicks

adidas NMD R1 Nice Kicks
StockX

De adidas NMD R1 Nice Kicks was een samenwerking tussen adidas en de Austin sneakerwinkel Nice Kicks om de opening van hun nieuwe winkel in San Fran’s Haight/Ashbury te vieren. Het ontwerp heeft inspiratie gehaald uit het hippieverleden van de buurt. Dit wordt onder andere weerspiegeld door een rood en zwart tie-dye ontwerp op het bovenwerk. Ook bevat het ontwerp ‘Nice Kicks’ branded treklipjes.

Adidas NMD R1 PK Nice Kicks

AQ4791 · Prijs vanaf €341,-

Naar alle aanbieders

De ultieme adidas NMD FAQ

Hoe vallen de adidas NMD?

Hoewel alle adidas NMD-modellen over het algemeen true-to-size vallen, raden we je toch aan om de maattabel van adidas te raadplegen voordat je een aankoop doet. Dit komt omdat bepaalde materialen en ontwerpen ervoor kunnen zorgen dat de schoen iets ruimer of krapper aanvoelt dan normaal.

Alles weten over hoe verschillende schoenen vallen? Check dan onze complete Sizing Guide!

Hoe strik je de adidas NMD?

Als je wilt weten hoe je de veters van je schoenen wilt strikken, moet je een stijl zoeken die bij jou en je schoenen past. De NMD sneakers kun je bijvoorbeeld strikken met de street lacing, ladder of spinnenweb methode.

Waar kun je adidas NMD schoenen kopen?

Je kunt NMD schoenen kopen bij adidas en diverse sneaker retailers. Verschillende kleursamenstellingen, sneakerwinkels en beschikbare maten vind je eenvoudig via onze sneaker zoekmachine!

Ook kun je via onze Sneakerjagers website of app eenvoudig up-to-date blijven van alle opkomende releases van adidas!

adidas PW Hu NMD 'Animal Print'

ID1531 · Prijs vanaf €60,-

Naar alle aanbieders

Humanrace x adidas NMD_S1 'Oatmeal'

HP2641 · Prijs vanaf €68,-

Naar alle aanbieders
Hoe stijl je de adidas NMD sneakers?

adidas NMD zijn veelzijdig en kunnen goed gecombineerd worden met verschillende casual outfits. Een klassieke combinatie die nooit uit de mode raakt, is om ze te dragen met jeans en een eenvoudig T-shirt. Als je op zoek bent naar een meer eigentijdse uitstraling, dan kun je ze combineren met joggers, een hoodie en een baseball cap. Voor een meer formele look kun je de schoenen combineren met chino’s, een overhemd en een blazer. Voor een vrouwelijke uitstraling kun je ze dragen met een jurk of rok en een bijgesneden top.

Meer inspiratie opdoen voor het matchen van schoenen met je kleding? Ontdek dan nu onze andere style guides!

Zijn adidas NMD comfortabel?

De schoenen zijn zeer licht van gewicht, waardoor het voelt alsof je bij elke stap op pantoffels loopt. Verder sluit het gebreide bovenwerk nauw aan op de voet en zorgt het voor flexibiliteit en comfort. Bovendien biedt de responsieve middenzool uitstekende demping en ondersteuning voor de voet.

Hoe kan ik de adidas NMD het beste onderhouden en schoonmaken?

De schoenen kun je het beste onderhouden en schoonmaken door regelmatig stof en vuil weg te werken en te reinigen, vooral als je voor een witte adidas NMD hebt gekozen. Doe dit met een vochtige doek en mild schoonmaakmiddel. Laat je schoenen vervolgens drogen op kamertemperatuur en vermijdt direct zonlicht. Spuit de sneakers daarnaast in met een beschermende spray om ze water- en vuilafstotend te maken. Gooi de adidas NMD daarnaast niet in de wasmachine. Zo voorkom je beschadiging van het materiaal en de kwaliteit.

Zijn adidas NMD hardloopschoenen?

De adidas NMD is oorspronkelijk niet ontworpen als hardloopschoen, maar als casual sneaker. Hoewel het model comfortabel is en is voorzien van dempingstechnologie zoals de Boost-tussenzool, zijn er specifieke adidas hardloopschoenen beschikbaar die ontworpen zijn om te voldoen aan de behoeften van hardlopers.

Waar staat de adidas NMD voor?

De afkorting NMD staat voor “Nomad”, wat verwijst naar het idee van een moderne nomade die overal ter wereld kan reizen en zijn/haar eigen stijl kan behouden. De adidas schoenen zijn ontworpen om het beste van het verleden, het heden en de toekomst te combineren en zijn gemaakt voor avontuurlijke mensen die altijd onderweg zijn en comfort en stijl waarderen.

Zijn adidas NMD goed voor het sporten?

Hoewel de adidas NMD-schoenen ontworpen zijn met het oog op stijl en comfort, zijn ze niet specifiek ontworpen voor sportactiviteiten. Ze zijn meer geschikt voor dagelijks gebruik, zoals wandelen, reizen, casual wear en mode.

Hoe maak je de witte adidas NMD schoon?

Met de juiste aanpak kun je witte adidas NMD goed onderhouden. Belangrijk is om vuil en stof te verwijderen met een zachte borstel of doek en een reinigingsoplossing te maken met milde zeep of wasmiddel. Na het verwijderen van de zeepresten met een schone, vochtige doek, kun je de schoenen drogen met een handdoek en aan de lucht laten drogen.

Zijn de adidas NMD nog steeds populair?

Ja, de adidas NMD blijft nog steeds populair onder sneakerliefhebbers en modebewuste consumenten. Hoewel de initiële hype rondom de release in 2015/2016 misschien is afgenomen, blijft de NMD-lijn van adidas nieuwe kleurstellingen, samenwerkingen en updates uitbrengen die fans blijven aantrekken. Bovendien is het silhouet nog steeds relevant en past het goed bij de huidige trends in streetwear en casual mode.

Welke NMD-modellen zijn er?

De NMD_R1 was het orignele model, maar adidas heeft sindsdien verschillende versies uitgebracht. Zo zijn er veterloze bovenwerken verschenen, modellen die zijn ontworpen in samenwerking met artiesten en spin-offs zoals de NMD_R1 V2 en NMD_R1 Primeknit.

We hopen dat we je hiermee geholpen hebben bij het ontdekken van de geschiedenis en kenmerken van de adidas NMD en dat het je nog meer enthousiast heeft gemaakt over deze revolutionaire sneaker.

Blijf op de hoogte van de laatste releases en trends in de sneakerwereld via onze nieuwspagina en Instagrampagina en wie weet voeg jij binnenkort een nieuw paar NMD’s toe aan je collectie!