Skip to content
Editorial

De beste en meest indrukwekkende looks van het Met Gala 2024

7 mei 2024 17:58
De beste en meest indrukwekkende looks van het Met Gala 2024

Het Met Gala, misschien wel het grootste fashion moment van het jaar, naast de Paris Fashion Week natuurlijk. Het thema van dit jaar: ‘The Garden of Time’, een dresscode die hint naar de Metropolitan Museum of Art tentoonstelling van dit jaar genaamd ‘Sleeping Beauties: Reawakening Fashion’.

Ondanks de afwezigheid van Rihanna, de queen van het Met Gala, was het event ook dit jaar weer een groot succes. Bekijk hier de opvallendste looks van het Met Gala 2024.

Met Gala 2024

Op maandag 6 mei 2024 vond het Met Gala plaats in het Metropolitan Museum of Art, New York. Het jaarlijkse fundraising event brengt geld op voor het Costume Institute van het museum en doet dit op spectaculaire wijze. Ondanks dat het Met Gala al sinds 1946 gehouden wordt, kreeg het event zijn huidige vorm pas in 1999, toen de eindredacteur van Vogue, Anna Wintour, de regie overnam.

Wintour handhaaft strikte huishoudregels, dresscodes en werkt met een gastenlijst. Enkel de grootste celebrities worden uitgenodigd en wie zich niet aan Wintours regeling houdt, kan verbannen worden van het event – vraag maar na bij Amy Schumer of Demi Lovato. Het Met Gala wordt gezien als een van de duurste en exclusiefste events ter wereld en wie uitgenodigd wordt, mag flink zijn best doen op de loper.

Dresscode

De dresscode van het Met Gala 2024 was ‘The Garden of Time’, verwijzend naar de expositie ’Sleeping Beauties: Reawakening Fashion’. De expositie toont eeuwenoude kleding en accessoires op een moderne, technologische manier en blaast op die manier de kledingstukken nieuw leven in. Het dieperliggende verhaal achter het thema, ontleent zich aan een dystopisch verhaal van J.G. Ballard waarin een rozentuin centraal staat.

Genoeg inspiratie voor een unieke outfit dus, zou je zo zeggen. De covoorzitters van dit jaar waren Bad Bunny, Chris Hemsworth, Jennifer Lopez en Zendaya, die elk ook op de rode loper verschenen. Emma Chamberlain deed ook dit jaar weer live verslag vanaf de rode (beige) loper.

Zendaya (keer twee)

Zendaya Maison Margiela
Beeld Getty Images via Vogue

Misschien wel de grootste winnaar van de avond: Zendaya. De Challengers actrice verscheen maar liefst in twee verschillende outfits op de rode loper. De eerste look bestond uit een Maison Margiela jurk, ontworpen John Galliano, die zowel het thema van de expositie als dat van de dresscode perfect omarmde.

De tweede outfit was een archiefstuk uit de Givenchy collectie uit 1996. De zwarte jurk is een stukje geschiedenis en hint naar de dresscode van dit jaar, ‘The Garden of Time’. Dit in combinatie met een dramatische sloop en een groot boeket op haar hoofd, maakte Zendaya, tot twee keer toe, de winnares van de avond.

Bad Bunny

Bad Bunny Faux Fur
Getty Images via Vogue

Een andere cohost die ook dit jaar weer in het middelpunt stond, was Bad Bunny. Tijdens het Met Gala van 2023 verscheen de Puerto Ricaanse zanger in een backless suit van Jacquemus, die met al zijn bloemen ook dit jaar perfect in het thema paste.

Deze editie was Bad Bunny te zien in Maison Margiela met bijpassende hoed en bloemen in de hand. Afgestijld met tabi’s met faux fur – too much? Ik denk het niet.

De Jenners en Kardashians

Want je kunt geen Met Gala artikel schrijven zonder de Jenners en Kardashians te benoemen. Ondanks dat niet de hele familie (plus aanhang) aanwezig was dit jaar, sprongen de drie die er wel waren, Kim, Kylie en Kendall, er zeker uit. Kylie verscheen in een elegante, offwhite Oscar de la Renta jurk met een torso à la Madonna uit de 90s.

Kim Kardashian is niet bang om voor wat controversie te zorgen op de rode loper, denk hierbij aan het Met Gala van 2021 of haar Marilyn Monroe jurk van 2022. Dit jaar verscheen Kim in een dramatische Maison Margiela jurk, gecombineerd met een grijs vest. Een look die we niet verwacht hadden van de vrouw, maar misschien is die daarom juist zo goed.

Kim Kardashian
Getty Images via Vogue
Kim Kardashian

Kendall Jenner droeg een nooit eerder gedragen vintage couture jurk, ontworpen door Alexander McQueen voor Givenchy. De jurk uit 1999 is bedekt met meer dan 100.000 zwarte en koperen kralen en pailletten die elk met de hand vastgezet zijn. Of het een perfecte match is met de dresscode, misschien dat niet per se. Maar wat een jurk.

Harris Reed in Harris Reed

Harris Reed Met Gala 2024
Getty Images via Elle

Designer en creatief directeur van Nina Ricci Harris Reed verscheen dit jaar op de rode loper in zijn eigen design. Reed staat bekend om zijn kleurrijke en genderfluïde designs, zoals te zien is aan zijn look van dit jaar. De ontwerper arriveerde samen met actrice Demi Moore, die ook een van zijn custom designs droeg.

De extravagante jumpsuit heeft een vogelprint over het hele design, gecombineerd met een halo boven het hoofd. Misschien wel de beste representatie van het thema dit jaar.

Tyla

Tyla Met Gala 2024
Getty Images via Vogue

De ‘Water’ zangeres Tyla maakte dit jaar haar debuut op de rode loper van het gala en met succes. In tegenstelling tot de meerderheid van de aanwezigen, ging Tyla niet voor het voor de hand liggende bloementhema.

De zangeres verscheen in een nauwsluitende ‘Sands of Time’ jurk, ontworpen door Balmain. De jurk gebruikte van top tot teen zand en zelfs haar tas was een perfecte knipoog naar het thema. De zandkorreltjes op haar schouders maakten de look compleet.

Lana Del Ray is terug

Lana Del Ray maakte dit jaar haar comeback, nadat de zangeres langere tijd afwezig was bij het Met Gala. De zangeres verscheen in een Alexander McQueen jurk uit 2006, ontworpen door Seán McGirr. De jurk heeft iets sprookjesachtig en lijkt ontworpen te zijn door Tim Burton die bekend staat om zijn grimmige films.

Lana Del Ray Met Gala 2024
Getty Images via Vogue

De outfit bestaat uit een korset van zijde, dubbele georgette en tule die tot met takken als hoofddeksel diende. Kortom, de perfecte match met Lana Del Ray.

Jeremy Strong

Ook Succession acteur Jeremy Strong toont rode loper na rode loper dat hij precies weet wat hij doet. In 2022 maakte Strong zijn debuut op het Met Gala en is sindsdien befaamd om zijn persoonlijke stijl. Met zijn outfit voor het Met Gala van 2024 bevestigt Strong maar weer zijn uitmuntende smaak.

Kendall Roy Met Gala 2024
Beeld Getty Images
Kendall Roy Met Gala 2024
Beeld Jeremy Strong

De acteur droeg een met bloemen gedecoreerd pak, ontworpen door Loro Piana. De outfit ging gepaard met een bijbehorende oorbel en het flinterdunne Richard Mille RM UP-01 horloge. Het horloge, die overigens ook erg populair is bij Pharrell Williams, wordt gezien als ’s werelds dunste horloge en heeft een dikte van slechts 1.75 mm.

Een outfit die Kendall Roy goedgekeurd zou hebben.

Mona Patel

Zakenvrouw Mona Patel maakte dit jaar haar debuut op de rode loper en maakte direct een onwisbare indruk. Patel was te zien in een adembenemende jurk die ontworpen is door de Nederlandse Iris van Herpen, een designer die bekend staat om haar innovatieve en dynamische designs die vaak technologische elementen gebruiken.

De jurk van Patel is geen uitzondering. De creatie komt met bewegende vlinders op de mouw, een lange sloop en gouden embroidered details over het hele design. Net wanneer je denkt dat de creaties van de Nederlandse ontwerpster niet beter kunnen worden, weet van Herpen je weer te verrassen.

Taylor Russel in LOEWE

Actrice Taylor Russel maakte dit jaar haar langverwachte debuut op de loper. Het Spaanse haute couture merk LOEWE was dit jaar brand ambassadeur en verzorgde dan ook veel van de outfits van de aanwezigen. Russel was al langere tijd verbonden aan LOEWE en opende de voorjaarsshow in 2023. Sindsdien is ze een bekend gezicht bij het merk.

Taylor Russell Met Gala 2024
Getty Images via Vogue

Dat de actrice haar debuut maakte in LOEWE was dan ook voor niemand een verrassing. De outfit bestond uit een met bloemen beschilderde, houten korset met daaronder een gedrapeerde rok. Misschien niet iedereen zijn favoriet, maar voor mij de perfecte look.

Gigi Hadid

In tegenstelling tot haar zus Bella Hadid, was Gigi ook dit jaar van de partij. De Hadid zusjes staan beide bekend om hun extravagante looks tijdens het gala, denk hierbij aan de puffy jurk van Gigi uit 2022 of Bella’s leren Chrome Hearts look uit 2018. Voor dit jaar klopte Gigi bij designer Thom Browne aan.

Gigi Hadid Met Gala 2024
Getty Images via Vogue

Het model droeg een off-the-shoulder korsetjurk met overdreven heupen, onder een zijden moiréjas. Volgens Vogue duurde het zo’n 13.500 uur om de jurk van Gigi te maken. Over het design zijn gele rozen te zien die elk met de hand geborduurd zijn. Een indrukwekkend staaltje vakmanschap die perfect tot zijn recht komt bij Gigi.

Elle Fanning

Elle Fanning Met Gala 2024
Getty Images via Vogue

Tot slot mag ook de look van Elle Fanning niet ontbreken aan de lijst. De actrice verscheen in een see-through jurk van Balmain die verdacht veel doet denken aan waterfonteintjes uit sprookjesachtige tuinen. De jurk lijkt vastgehouden te worden door glazen vogels die over de schouders van Fanning fladderen. Een speelse en prachtige look.

Tot volgend jaar

Aangezien er tijdens het Met Gala 2024 ruim 250 aanwezigen over de rode loper paraderen, is het maken van een kleine selectie vrijwel onmogelijk. Mocht je favoriet er dus niet tussen staan, excuses. Bekijk alle rodel loper looks via Vogue hier.

We kunnen stellen dat ook dit Met Gala weer een groot succes was, zelfs zonder de aanwezigheid van iconen als Rihanna, A$AP Rocky en Billie Eilish. Anna Wintour, dankjewel!