Skip to content
Editorial

Chunky sneakers – hier draait de trend om

30 juli 2023 09:47
Chunky sneakers – hier draait de trend om

De laatste jaren zie je chunky sneakers steeds vaker in allerlei variaties. De look van opvallende platformzolen is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden in de sneakerwereld. Maar waar komt deze voorkeur voor grove ontwerpen vandaan en wat maken deze sneakers zo bijzonder?

In dit artikel laten we je zien wat deze trend precies inhoudt en wat de populairste chunky sneakers van dit moment zijn.

De definitie van chunky sneakers

Misschien heb je de term de laatste tijd hier en daar gehoord en heb je een idee waar het over gaat. Wat zijn chunky sneakers precies? De term ‘chunky’ betekent zoiets als: “grof” of “dik”. In het geval van sneakers verwijst het naar één ding dat in alle sneakers in de een of andere vorm aanwezig is: de (te) grote zool.

De grote middenzolen kunnen op veel verschillende manieren ontworpen zijn. Sommige zolen hebben een dynamische look en komen met golfachtige details. Andere soorten zolen hebben organische of hoekige vormen, maar bij vrijwel elke chunky sneaker speelt een grote zool een grote rol.

Waar komt de trend van chunky sneakers vandaan?

Chunky sneakers zijn op zich geen nieuwe uitvinding. In de jaren 90 kwam de trend van de grond toen sportschoenfabrikanten opvallende en grove sneakerontwerpen begonnen te produceren. Het doel was om een opvallende look te creëren. Sneakers als de Nike Air Max 95 en de Fila Disruptor brachten met hun grove ontwerp een revolutie teweeg in de sneakerwereld.

Foot Locker

In 2010 keerde de ‘Fila Disruptor’ met veel hype terug in het straatbeeld. Het model verscheen in veel kleurstellingen in de daaropvolgende jaren. De dikke zool en het grillige profiel zorgden voor heel wat opschudding. Maar de Fila sneaker was niet de enige schoen met een plateauzool. Ook andere sportmerken en high fashion labels gingen met de trend mee.

Een absolute mijlpaal in de geschiedenis van chunky sneakers volgde in september 2017 toen het high-end label Balenciaga de Triple S introduceerde. De naam staat voor de oversized “Triple Sole”. Het ongewone ontwerp met de overlappende gestructureerde rubberen zool zorgde voor veel discussie onder sneakerfans en in de mode-industrie.

The New York Times 2018

Ondanks het controversiële uiterlijk wist het model zich te handhaven en opende de Balenciaga Triple S een geheel nieuwe kijk op de mogelijkheden op het gebied van sneakerontwerp. Vanaf dat moment was de trend van grove sneakers niet meer te stoppen.

In de afgelopen jaren is de hype toegenomen en zijn er veel verschillende soorten grove sneakers op de markt gebracht door de meest uiteenlopende merken. Brands als Nike, adidas, Converse en PUMA, maar ook Alexander Mcqueen, Balenciaga en nog veel meer zijn op de trend ingesprongen en hebben grove sneakers in alle kleuren en vormen op de markt gebracht.

Naast de coole look hebben de buitenproportionele zolen nog een ander positief neveneffect. De zool zorgt ook voor een aangenaam en comfortabel gevoel.

Deze chunky sneakers mag je niet missen in 2023

Nu we je een beter beeld hebben gegeven van de wereld van grove sneakers, tonen we je enkele favorieten die in 2023 erg populair zijn.

NEW BALANCE U9060ECC

We beginnen met deze sneaker van New Balance. De zool van de New Balance U9060ECC valt vooral op door de extra versieringen en elementen op de hiel. De mix van materialen op het bovenwerk maakt het U9060ECC model een echte eyecatcher.

New Balance grau blau chunky

Asphaltgold

New Balance Sneaker Chunky

New Balance U9060ECC Castlerock

U9060ECC · Prijs vanaf €89,-

Naar alle aanbieders

ADIDAS GAZELLE BOLD W

De adidas Gazelle in platform uitvoering is een iets eenvoudigere interpretatie van een grove sneaker. Het model wordt gekenmerkt door een driedubbele zool die meer opvalt in de hoogte dan in de breedte. Dit maakt de sneaker perfect om te dragen met jurkjes of rokjes.

Adidas Gazelle Bold Closeup

Asphaltgold

Gazelle adidas Bold

ADIDAS SUPERSTAR MILLENCON

De grove herinterpretatie van de adidas Superstar brengt het silhouet uit de jaren 70 terug in een geheel nieuwe futuristische look. De golvende zool bedekt met grove elementen en het kristalwit en de laag polyurethaan tussen het leren bovenwerk en het rubber van de teen geeft de sneaker een uniek ontwerp.

Superstar plateau Millencon

Asphaltgold

Superstar Millencon

Adidas Superstar Millencon

HQ9018 · Prijs vanaf €46,-

Naar alle aanbieders

RUN STAR HIKE PLATFORM FOUNDATIONAL LEATHER

De Chucks platform bieden een uniek en casual alternatief voor de klassieke platte chucks en kunnen gemakkelijk worden gecombineerd met verschillende outfits om een vleugje originaliteit aan je look toe te voegen. Met hun uitgesproken profiel en leren bovenwerk bieden ze ook ondersteuning en zijn ze stevig.

Converse Chuck weiß Leder Platform

Converse

Converese Chuck Plateau

Run Star Hike Platform Foundational Leather

A04293C · Prijs vanaf €28,-

Naar alle aanbieders

PUMA RS-X EFEKT GRADIENT ‘BEIGE’

De RS-X Efekt van Puma is een model dat zowel comfortabel is als er sportief en cool uitziet dankzij de RS-technologie in de zool. Het model is supermakkelijk te combineren en is met het optimaal comfort goed te dragen in het dagelijks leven.

Foot Locker

Puma RS Efekt

Puma RS-X Efekt Gradient 'Beige'

391171_03 · Prijs vanaf €117,-

Naar alle aanbieders

NIKE WMNS AIR JORDAN 1 ELEVATE HIGH

De Jordan 1 Elevate High in WMNS-sizing heeft een relaxte streetstyle look en een chique vrouwelijke vibe. Om deze reden is de sneaker zowel te combineren met chille oversized outfits als met rokken of jurken.

Air Jordan 1 Gelb on Feet

Asphaltgold

Air Jordan 1 Gelb Platform

Air Jordan 1 Elevate High WMNS 'Celestial Gold'

DN3253-200 · Prijs vanaf €70,-

Naar alle aanbieders

ADILETTE PLATFORM BADSLIPPERS

Niet alleen gewone sneakers, maar ook slippers en sandalen zijn populair in de chunky stijl. Met deze adidas zie je er niet alleen goed uit op het strand, ze zijn ook perfect te combineren met jeans shorts of maxi rokken voor dagelijkse outfits.

Chunky Adiletten
adiletten Platform

adidas adilette Platform Badslippers

HQ6179 · Prijs vanaf €34,-

Naar alle aanbieders

REEBOK CLUB C EXTRA

De Reebok Club C Extra heeft een strakke, sportieve look dankzij de plateauzool met geometrisch design. De Club C is een geliefd model op het tennisveld, maar deze variant doet het ook zeker goed naast het veld. Het 3D tennisracketeffect van de zool maakt kleine, maar subtiele verschillen van het OG silhouet.

Reebok Plateau

Asphaltgold

Reebok Plateau

Reebok Wmns Club C Extra"

IE6679 · Prijs vanaf €85,-

Naar alle aanbieders

NIKE AIR FORCE 1 PLATFORM

De Air Force 1 Platform met grove zool is stijlvol en heeft een chique uitstraling die de outfit direct verbetert. De gouden details in combinatie met de futuristische vorm maken de sneaker een absolute blikvanger.

Air Force 1 Plateau

Foot Locker

Air Force Platform

Nike Air Force 1 Platform

FB8473-100 · Prijs vanaf €50,-

Naar alle aanbieders

De chunky sneaker trend heeft zich diepgeworteld in de huidige sneakerwereld. Van sportieve looks tot aan chique varianten, voor ieder is er een geschikte chunky sneaker. Mocht je nog meer sneakers willen ontdekken, vind je veel modellen van verschillende merken in onze sneakerzoekmachine.

Er komen altijd nieuwe chunky sneakers op de markt. Met de Sneakerjagers releasekalender blijf je op de hoogte van de laatste drops!