Skip to content
Editorial

61 jaar Michael Jordan: Waarom hij de grootste aller tijden is

17 februari 2024 06:31
61 jaar Michael Jordan: Waarom hij de grootste aller tijden is

The Legend, His Airness, MJ en the G.O.A.T. Er zijn veel bijnamen waar je deze persoon aan kan koppelen. Precies 61 jaar geleden vandaag, op 17 februari 1963, werd hij geboren: Michael Jordan. Vele mensen herkennen hem als één van de meest iconische en succesvolste sporters aller tijden, of van zijn nog altijd razend populaire samenwerking met Nike. Maar hoe zag zijn leven er nou uit?

Michael’s jeugd

Oorspronkelijk is Michael geboren in Brooklyn, New York. Zijn jongere jaren bracht hij weliswaar door in Wilmington, North Carolina. Hier woonde hij met zijn ouders, James Jordan en Doleris Jordan, en zijn broers en zussen. Michael ontwikkelde al vroeg zijn competitiedrang. Dit is met name te danken aan zijn oudere broer Larry, die dezelfde passie voor basketbal deelde als Michael.

Michael Jordan action
Beeld Getty Images

Hij ging naar school op de Emsley A. Laney High School in Wilmington. De in sport geïnteresseerde Michael probeerde in zijn tweede jaar basketbal te spelen in het basketbalteam van de middelbare school, maar met zijn 1,80 meter bleek hij nog te klein te zijn waardoor hij niet toegelaten werd. Na 10 centimeter gegroeid te zijn en een tijd te hebben gespeeld in het junior basketbalteam werd hij nog voor de laatste twee seizoenen in het basketbalteam van de school opgenomen.

Na meerdere aanbiedingen van verschillende universiteiten, accepteerde Michael een basketbal studiebeurs aan de University of North Carolina. Hier studeerde hij Culturele Geografie, omdat hij geïnteresseerd was in een carrière als meteoroloog. Hij stopte een jaar voor zijn afstuderen met zijn opleiding en meldde zich aan voor de NBA trekking in 1984. Verbazingwekkend genoeg, was Michael Jordan de derde keus van de Chicago Bulls en wilden ze hem eigenlijk op het laatste moment nog ruilen.

Michael Jordan win
Beeld Robert Hanashiro

Contract met Nike

In de tijd dat Converse en adidas nog de dienst uitmaakte als het om basketbalschoenen ging, kwam Michael Jordan om de hoek kijken. Nike was succesvol in de verkoop van hardloopschoenen, maar werd met basketbalschoenen in de jaren 80 nog niet serieus genomen. In 1984 wilde Nike hier een verandering in maken. Net zoals de rest van NBA, zag Nike dat Michael speciaal was en dat hij de basketbalwereld nog wel eens zou kunnen veranderen.

Jordan wilde niks weten van Nike en verklaarde dat hij de schoenen van de grote concurrent wilde dragen: adidas. Na veel overtuiging van zijn management adviseerde zijn moeder Deloire, dat hij in plaats van adidas met Nike in zee moest gaan. Nike was de “upstart” en kwam dan ook met een aanbod die een groentje niet kon weigeren.

Michael tekende een recordbrekend contract van maar liefst 2.5 miljoen dollar bij Nike en hij kreeg een gepersonaliseerde schoenenlijn. Het doel van Nike was om met de Air Jordan lijn in de eerste drie jaar een omzet te behalen van 3 miljoen dollar. Boven alle verwachtingen, verdienden zij 126 miljoen dollar in alleen het eerste jaar al.

Meer weten? Check dan de film ‘AIR’. Die neemt ons mee terug naar die periode in 1984, toen Nike Marketing Executive Sonny Vaccaro een kans waagde bij Michael Jordan. Lees hier meer >>>

Air Jordan 1 ‘Banned’

De originele Air Jordan is gekleurd in het zwart en rood, de kleuren van de Chicago Bulls. Peter Moore was het brein achter dit ontwerp en heeft dan ook de bekende Jumpman en Wing logo’s ontworpen. Volgens het NBA-reglement voldeden de Air Jordans niet aan de regels.

De basketbalschoenen van die tijd moesten groten deels wit zijn en kleine kleuraccenten bevatten, wie hier niet aan voldeed kreeg per wedstrijd een boete van 5,000 dollar. Nike zag dit als de ultieme marketingtruc en betaalde elke boete netjes voor Michael. Hierdoor kreeg de Air Jordan Bred een bijnaam: Banned.

Jordan 1 Banned & Bred
Beeld Nike

Shattered Backboard

Een krachtige aanloop, onwijs hoge sprong en nonchalante dunk leidde tot één van de meest iconische sneaker verhalen ooit. Tijdens een oefenwedstrijd in 1985 in Trieste, Italië, was de impact van Jordan’s dunk zo groot, dat de glazen backboard in miljoenen stukjes brak. Nadat er twee tegenstanders bedolven werden onder de glasstukjes en het veld een enorme puinhoop was geworden, werd de wedstrijd onmiddellijk gestopt.

Michael stond altijd al bekend om zijn acrobatische bewegingen tijdens het scoren en dit bewees hij wederom tijdens deze wedstrijd gekleed in een oranje-zwart kleurig tenue. De wedstrijd werd gesponsord door Nike en eindigde met een tussenstand van 112-113 voor Jordan’s team. Nike heeft een paartje vernoemd naar het welbekende moment: De Air Jordan 1 ‘Shattered Backboard’.

Een leuk weetje: De originele Air Jordans die Michael die wedstrijd droeg, zijn recent verkocht voor 615,000 dollar en bevatten nog steeds kleine stukjes glas in de buitenzolen.

Jordan 1 Shattered Backboard
Beelden Stadium Goods
shattered backboard

“Be Like Mike”

Naast topsporter werd Michael Jordan ook gezien als een invloedrijk persoon. Het Amerikaanse sportdranken merk Gatorade heeft namelijk in 1992 een campagne uitgebracht. Geïnspireerd door het nummer “I Wanna Be Like You” van The Jungle Book, hebben ze een lyrisch geschreven over Michael. De slogan “Be Like Mike” werd een van de meest krachtige slogans allertijden.

Alhoewel de reclame de verkoop van Gatorade niet drastisch heeft verbeterd, heeft het wel geholpen om Jordan als een sympathieke en inspirerende superster neer te zetten. Iedereen wilde zoals Michael zijn. Onze ogen gingen natuurlijk naar de Nike Air Jordan 6 ‘Carmine’, die hij de gehele campagne droeg.

Jordan 6 OG Carmine (1991)

Prijs onbekend

Naar alle aanbieders

Air Jordan 6 Retro 'Carmine'

CT8529-106 · Prijs vanaf €131,-

Naar alle aanbieders

De dood van Michael’s vader

James Jordan, Michael’s vader, is op 23 juli 1993 onverwachts overleden. James werd vermoord, nadat hij een dutje deed op een parkeerplaats aan de snelweg na een lange autorit naar zijn huis in Charlotte. Pas 10 dagen later, op 3 augustus, werd het lichaam van James gevonden in een moeras nabij Bennettsville. Een twintig en 21-jarige werden al snel opgepakt voor de moord.

Michael was enorm verslagen door de dood van zijn vader. Tijdens een persconferentie op 6 oktober 1993 in Deerfield, het trainingscomplex van de Bulls, liet Michael de wereld versteld staan. Op zijn dertigste kondigt hij zijn eerste pensioen aan en verklaarde hij dat hij geen interesse meer had in het spelen van basketbal. Niet zo lang erna, in 1994, maakt Jordan een carrièreswitch en tekent hij bij een Minor League Baseball team.

Micheal Jordan BAsebal
Beelden Getty Images
Michael Jordan en coach

“I’m Back”

De carrièreswitch kwam voort uit James Jordan’s liefde voor honkbal. Michael wilde eer bewijzen aan zijn vader door zijn lievelingssport te beoefenen. Hij begon zijn honkbal carrière bij de Chicago White Sox en trainde in Sarasota, Florida, VS. De eigenaar van White Sox was destijds ook eigenaar van de Chicago Bulls, waardoor het basketbal contract van Michael geldig bleef.

Dit was maar goed ook, want na twee seizoenen op een lager niveau honkbal te spelen, stopte hij er ook weer mee. Hetzelfde jaar gaat hij weer verder bij de Chicago Bulls en pakt hij zijn basketbal carrière weer op, nadat hij een persbericht de wereld in stuurde met de legendarische woorden: “I’m Back.”

In 1999 kondigt Michael zijn definitieve pensioen aan. Op 16 april 2003 speelde hij zijn allerlaatste wedstrijd met de Washington Wizards, waar hij 13 punten scoorde. Michael kreeg als afsluiting een staande ovatie van 3 minuten lang van alle mensen die er aanwezig waren. Michael’s invloed in het Bulls team van de jaren 90 was enorm en wereldomvattend.

Dit vond het Miami Heat team blijkbaar ook. Zij besloten om ook het rugnummer van Jordan, nummer 23, met pensioen te sturen. Terwijl Jordan nooit voor de Miami Heat heeft gespeeld tijdens zijn carrière in de NBA, wilden zij toch zijn erfenis eren en respect tonen. Kort daarna volgden de Chicago Bulls dit voorbeeld, met het idee dat Michael Jordan wordt beschouwd als een van de beste spelers die ooit voor de Chigago Bulls heeft gespeeld.

The last dance

Het is nu meer dan 20 jaar geleden dat Michael Jordan een stap zette op de NBA basketbalvelden. Michael Jordan’s nalatenschap is van diepe betekenis, hij heeft de basketbal- en sneakerwereld compleet veranderd. In de docureeks ‘The Last Dance’ op Netflix geven flashbacks en verhalen het volledige leven weer van His Airness. Het is zeker een kijkje waard.

Ter ere van Michael’s verjaardag werd eerder vandaag, op 17 februari 2023, ook de Air Jordan 4 ‘Bred Reimagined’ gereleased. Bekijk onze releasekalender voor meer opkomende Air Jordan releases.